Σκυλακάκης για διακοπή φυσικού αερίου: Η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Για το φυσικό αέριο και άλλα ζητήματα αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «από το φυσικό αέριο, γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης».
Τι είπε για την Ελλάδα και το φυσικό αέριο
Σχετικά με την Ελλάδα και το φυσικό αέριο σημείωσε τα δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».
Nord Stream 1: Stop από σήμερα στο ρωσικό φυσικό αέριο
Σε νέα περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Ευρώπη, καθώς από σήμερα Δευτέρα (11/7) η Ρωσία, κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα ξανανοίξει.
Επισήμως, η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου για εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου, ωστόσο εκτιμάται ότι ο ρωσικός κολοσσός θα χρησιμοποιήσει διάφορα προσχήματα ώστε να διακόψει πλήρως την προμήθεια προς την Ευρώπη, κάτι που προϊδεάζει για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Δεν υφίσταται ακόμη πραγματικός πανικός μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά αρχίζει να φαίνεται κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό, σύμφωνα με τη «Le Monde».Η Μόσχα ελέγχει την κατάσταση με την αγορά ενέργειας στη γηραιά ήπειρο και μπορεί να «παίξει» το παιχνίδι της, καθώς οι κυρώσεις που δέχεται για την εισβολή της στην Ουκρανία δημιουργούν μια ιδιαίτερα περίπλοκη πολιτικο/οικονομική «σκακιέρα».
Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Bruegel, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, εάν η Μόσχα διακόψει τις παραδόσεις της, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας