Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε αναμονή Κίεβο και Δύση – Προετοιμάζονται για “διπλό χτύπημα” από τη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε αναμονή Κίεβο και Δύση – Προετοιμάζονται για “διπλό χτύπημα” από τη Μόσχα

Πηγή Φωτογραφίας: Metro/asiatimes

Όλες οι πληροφορίες που διαρρέονται συγκλίνουν σε μία νέα επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την ώρα που το ενεργειακό "παιχνίδι" βρίσκεται σε εξέλιξη με τα σενάρια να τείνουν προς επιδείνωση της κατάστασης ενόψει και του χειμώνα

Την ώρα που η Ουκρανία αναμένει νέα επίθεση από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, μετά από εκτεταμένους βομβαρδισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους, οι δυτικοί σύμμαχοί της προετοιμάζονται για επιδείνωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, εάν η Ρωσία μειώσει την προσφορά της σε πετρέλαιο και αέριο.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη χώρα ισοδυναμούσαν με προετοιμασία για εντατικοποίηση των εχθροπραξιών, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει την επαρχία του Ντονέτσκ και να ελέγξει ολόκληρη τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει 34 αεροπορικές επιδρομές από το Σάββατο, εκ των οποίων η μία έπληξε ένα πενταώροφο διαμέρισμα σκοτώνοντας 31 ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες.

Η Μόσχα αρνείται ότι στόχευσε αμάχους, αλλά πολλές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Και το ανθρώπινο κόστος της εισβολής της Ρωσίας, της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυξάνεται.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι μια ουκρανική επίθεση στην πόλη Nova Kakhovka που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια περιοχή Kherson της Ουκρανίας σκότωσε έξι ανθρώπους και άφησε πολλούς τραυματίες, ωστόσο το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κι αφού απέτυχε να καταλάβει γρήγορα το Κίεβο, οι δυνάμεις του στράφηκαν προς το Ντονμπάς, όπου οι δύο επαρχίες του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ ελέγχονται εν μέρει από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Ο Πούτιν σκοπεύει να παραδώσει τον έλεγχο του Ντονμπάς στους αυτονομιστές και τη Δευτέρα χαλάρωσε τους κανόνες για τους Ουκρανούς, ώστε να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα.

Επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση

Η Δύση έχει προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία κι έχει επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα, η οποία από την πλευρά της, χρησιμοποίησε τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της.

Ωστόσο, τα ρήγματα αρχίζουν να αναδύονται μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου, καθώς τα κράτη αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια απασχόλησε τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις, καθώς ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε τη 10ήμερη ετήσια συντήρησή του με αβέβαιο το μέλλον του, καθώ εκφράζονται φόβοι παράτασης της διακοπής, λόγω του πολέμου.

Τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η απόφαση του Καναδά να επιστρέψει στη Γερμανία μία επισκευασμένη τουρμπίνα που χρειάζεται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο ισοδυναμεί με παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο θα αντιληφθεί τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις ως ένδειξη αδυναμίας.

Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 40% σε περίπου 140 δολάρια το βαρέλι εάν δεν υιοθετηθεί το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσει η Βρετανία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ βλέπει το ανώτατο όριο ως έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και να αποτρέψει περαιτέρω τιμή αιχμή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

Ενώ ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, σε συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ενέκρινε σθεναρά την πρόταση της παραγωγού φυσικού αερίου Gazprom να επεκτείνει το σχέδιο πληρωμών σε ρούβλια για το φυσικό αέριο ώστε να συμπεριλάβει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ούτε έχουν ετοιμαστεί εντολές για μια τέτοια κίνηση.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε ότι «μη φιλικές χώρες» θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, αφού η Ρωσία αποκόπηκε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη αποκλείστηκαν μετά την άνρησή τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σε μια προσπάθεια χαλάρωσης των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, η Δύση στοχεύει να ανοίξει ξανά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, τα οποία λέει ότι είναι κλειστά λόγω ρωσικού αποκλεισμού, σταματώντας τις εξαγωγές από μια από τις κύριες πηγές σιτηρών στον κόσμο και απειλώντας να επιδεινώσει την παγκόσμια πείνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για το θέμα των σιτηρών, το συζήτησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν εν όψει της ρωσοτουρκικής συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον.

Μια σύνοδος κορυφής με τον Ερντογάν θα ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Πούτιν με ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή, και εάν γινόταν στην Τουρκία, θα ήταν επίσης το πρώτο του ταξίδι εκτός της επικράτειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments