Κόσμος

Ερωτεύτηκαν σε διακοπές το 1971 και από τότε είναι μαζί 50 χρόνια

Ερωτεύτηκαν σε διακοπές το 1971 και από τότε είναι μαζί 50 χρόνια
Ένας Κεραυνοβόλος Έρωτας σε ελληνικό νησί και τα 50 χρόνια κοινής πορείας

Το καλοκαίρι του 1971, η Σούρα Κρατς, πρόσφατα απόφοιτος του Ινστιτούτου Τέχνης του Κλίβελαντ, ταξίδεψε στην Ευρώπη για τρεις μήνες. Η Σούρα επισκέπτηκε όλη την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, απολαμβάνοντας τους πίνακες, την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά που διάβαζε σε βιβλία. Η Σούρα ταξίδεψε με μια φίλη από το κολέγιο και οι δυο τους γνωρίστηκαν και με άλλους ταξιδιώτες στην πορεία, απολαμβάνοντας, όπως λέει, «την εμπειρία του να είσαι απλώς ένας νεαρός χίπις που κάνει ωτοστόπ στην Ευρώπη».

«Ήμασταν τόσοι πολλοί τότε», λέει η Σούρα στο CNN Travel

Ένα βράδυ, πίνοντας σε μια παμπ του Λονδίνου, η Σούρα μίλησε με έναν τύπο από την Ελλάδα και ανέφερε ότι η Αθήνα ήταν η επόμενη στάση της. Σε απάντηση, ο άντρας έγραψε μια διεύθυνση σε ένα κομμάτι χαρτί. «Αναζητήστε τον φίλο μου Χάρη Σεβαστόπουλο όταν φτάσετε εκεί», είπε. «Θα σου βρει ένα φτηνό ξενοδοχείο». Η διεύθυνση αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μικρό, οικογενειακό εστιατόριο κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της Αθήνας. Το εστιατόριο βρισκόταν απέναντι από μια αμμώδη παραλία, που συνορεύει με καταγάλανα νερά. Ο Χάρης Σεβαστοπούλος ήταν γιος του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Καλωσόρισε τη Σούρα και τη φίλη της, αποπνέοντας μια φιλική, χαλαρή αυτοπεποίθηση. Ο Χάρης είπε στη Σούρα ότι εκπαιδευόταν να γίνει ναυπηγός, αλλά το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να παίξει μουσική.

Όπως είχε υποσχεθεί, ο Χάρης βρήκε  κάπου να μείνουν. Το ξενοδοχείο ήταν κατάμεστο από Έλληνες αξιωματικούς του ναυτικού, και ελαφρώς καταπονημένο, αλλά πολύ κοντά στην παραλία. Η Σούρα πέρασε τις επόμενες εβδομάδες κολυμπώντας, κάνοντας ηλιοθεραπεία και εξερευνώντας την Αθήνα. Δεν διασταυρώθηκε με τον Χάρη, ο οποίος ήταν κρυμμένος προσπαθώντας να περάσει τις τελικές του εξετάσεις. Τότε, μια μέρα, ο Χάρης έβγαινε από το εστιατόριο του μπαμπά του όταν εντόπισε τη Σούρα, τυλιγμένη με την πετσέτα της και κατευθυνόμενη προς την παραλία.

«Γεια», είπε και την πρόλαβε. «Πώς σου φαίνεται η Ελλάδα μέχρι τώρα;»

«Μου αρέσει», είπε η Σούρα.

“Ξέρεις τι, κάνει τόσο ζέστη. Άσε με να πάω απέναντι να πάρω το μαγιό μου και να έρθω μαζί σου”, πρότεινε ο Χάρης.

Δευτερόλεπτα αργότερα, οι δυο τους πηδούσαν στη θάλασσα,  γελώντας. “Αυτό ήταν. Η σχέση ξεκίνησε αμέσως”, λέει ο Χάρης στο CNN Travel

Καλοκαιρινό ειδύλλιο

Τις επόμενες πέντε μέρες, ο Χάρης και η Σούρα έγιναν αχώριστοι. «Απλώς διασκεδάζαμε μαζί», λέει η Σούρα. «Είχαμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ, έτσι μπορούσαμε να παίζουμε στο νερό, να κάνουμε αστεία και να διασκεδάζουμε». Αφού πέρασαν όλη την ημέρα στην παραλία, οι δυο τους έμεναν έξω όλο το βράδυ χορεύοντας. «Υπήρχαν χορευτικά κλαμπ με μπλουζ και underground μουσική και ήταν υπέροχα», λέει η Σούρα. «Έτσι, αυτός και οι φίλοι του και εγώ πηγαίναμε σε αυτά κάθε βράδυ, και χορεύαμε και τρελαινόμαστε». Ενώ ο Χάρης και η Σούρα απολάμβαναν ο ένας την παρέα του άλλου, κανένας από τους δύο δεν έβλεπε τη σχέση ως κάτι περισσότερο από διακοπές. Αυτό αποκρυσταλλώθηκε την επόμενη εβδομάδα όταν ο Χάρης πήγε στα ελληνικά νησιά με έναν φίλο του, ελπίζοντας να φλερτάρει με τουρίστριες. Αυτό ήταν κάτι σαν παράδοση για τους δύο φίλους, έπιαναν το πλοίο για Μύκονο ή Κω ή Κέρκυρα για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι. Παρόλο που είχε γνωρίσει τη Σούρα, ο Χάρης αποφάσισε να φύγει. «Όταν έφυγε, συνέχισα να βγαίνω με τους φίλους», λέει η Σούρα. «Και μετά άρχισα να βλέπω έναν από τους φίλους του».

Την επόμενη μέρα, η Σούρα έφυγε. Πέρασε ένας χρόνος. Η Σούρα ξεκίνησε να εργάζεται ως θεραπεύτρια τέχνης στο Κλίβελαντ. Ο Χάρης συνέχισε να έχει την προσδοκία ότι θα γινόταν ναυπηγός ή θα αναλάμβανε το εστιατόριο του πατέρα του. Η Σούρα είχε κρατήσει  επαφή με τον τύπο που είχε γνωρίσει μετά τον Χάρις και είχαν ανταλάξει μερικά γράμματα μεταξύ Οχάιο και Ελλάδας.

Μια μέρα, ο φίλος του Χάρη ανέφερε αυτή την αλληλογραφία στον Χάρη.

«Πώς τα πάει;» ρώτησε ο Χάρης, που συχνά έβρισκε τον εαυτό του να αναρωτιέται για την Αμερικανίδα από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο φίλος μετέδωσε τη διεύθυνση, προτείνοντας στον Χάρη να γράψει στη Σούρα και να το μάθει μόνος του. Η Σούρα ξαφνιάστηκε όταν άκουσε τον Χάρη, αλλά του απάντησε, λέγοντάς του τι είχε κάνει τον περασμένο χρόνο. Αυτά τα γράμματα ξεκίνησαν μια φιλική φιλία που διήρκεσε τα επόμενα τρία χρόνια. Και όσο περνούσε ο καιρός, τα γράμματα της Σούρας και του Χάρη γίνονταν μεγαλύτερα και πιο οικεία.

Το αποτέλεσμα, λέει ο Χάρης, ήταν ότι έγιναν «αληθινοί φίλοι» και έμαθαν «να σέβονται ο ένας τις ανάγκες και τους τρόπους του άλλου». «Γνωριστήκαμε καλά», συμφωνεί η Σούρα. “Ανυπομονούσα να διαβάσω τι έκανε, πώς ένιωθε. Ήταν μια πολύ στενή φιλία. Θα λέγαμε ο ένας στον άλλο τα πάντα.” Η Σούρα άρχισε να μαζεύει χρήματα για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εν μέρει γιατί ήθελε να ξαναδεί τον Χάρη και εν μέρει γιατί ήθελε να ξαναζήσει την Ελλάδα. «Από όλα τα μέρη που είχα ταξιδέψει, αυτό ήταν το μέρος που ήθελα να ξαναβρεθώ», λέει. «Ήταν ζεστό, με ήλιο, και γαλάζιοι ουρανοί, και τιρκουάζ θάλασσα και βουτιές. “Και οι άνθρωποι ήταν καταπληκτικοί — και το φαγητό ήταν καταπληκτικό. Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος για μένα, που είχε αλλάξει τα πάντα μέσα μου.”

Το καλοκαίρι του 1974 η Σούρα επέστρεψε στην Αθήνα. Ο Χάρης την πήρε από το αεροδρόμιο. Οι δυο τους πήγαν κατευθείαν στην παραλία όπου είχαν κολυμπήσει πρώτα μαζί. «Πήγαμε – χωρίς καν να επικοινωνήσουμε – κατευθείαν στο νερό με τα ρούχα μας», θυμάται ο Χάρης. «Δεν μπορούσα να περιμένω», λέει η Σούρα. «Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που ήμασταν μαζί», λέει ο Χάρης. Μέχρι τότε, ο Χάρης ζούσε σε ένα διαμέρισμα που έμοιαζε με σπήλαιο χτισμένο στην πλαγιά της Αθήνας, μαζί με τον αδελφό του. Η Σούρα έμεινε εκεί για δύο μήνες και εκείνη και ο Χάρης μετέτρεψαν τη φιλία τους σε ένα πραγματικό ειδύλλιο. Απόλαυσαν να εξερευνήσουν μαζί την Ελλάδα, επισκεπτόμενοι τα νησιά της Κρήτης, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Δεν ήταν όλα ομαλά. Ήταν φανερό στη Σούρα ότι ο Χάρης ήπιε πάρα πολύ, και κάποια στιγμή του έδωσε τελεσίγραφο. «Η Σούρα είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα», θυμάται ο Χάρης. “Είπε: “Ή θα γίνεις καλύτερα ή θα πάω να δω έναν άλλο φίλο στη Νορβηγία”. Όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Σούρα στις ΗΠΑ, εκείνη και ο Χάρης άρχισαν να αναρωτιούνται αν ο Χάρης θα μπορούσε να πάει μαζί της. Μια συνάντηση στην πρεσβεία των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι υπήρχε μόνο ένας πραγματικός τρόπος για να συμβεί αυτό. Η Σούρα και ο Χάρης θα έπρεπε να παντρευτούν. Στην αρχή, η Σούρα δεν ήταν πεπεισμένη ότι ήταν καλή ιδέα. «Αγαπούσαμε πραγματικά ο ένας τον άλλον», λέει. “Απλώς — ήμουν πολύ διστακτικός σχετικά με τον γάμο, γιατί είχα δει πάρα πολλούς γάμους να διαλύονται και δεν είχα ανυπομονησία να προχωρήσω σε αυτόν.”

Αλλά η εναλλακτική ήταν να αφήσει πίσω τον Χάρη, επ’ αόριστον. Μετά από μια μακρά βραδιά συζητώντας τις επιλογές τους, η Σούρα και ο Χάρης αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στον γάμο

Ο πατέρας του Χάρη ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Η Ορθόδοξη Ελληνίδα μητέρα του Χάρη δεν άρεσε που η Σούρα ήταν Αμερικανίδα και Εβραία. Ο Χάρης τους αγνόησε και τους δύο. Εν τω μεταξύ, η μητέρα της Σούρα αιφνιδιάστηκε από την ιδέα να επιστρέψει η κόρη της από τα ταξίδια της με έναν αρραβωνιαστικό. «Είναι κάποιος που αγαπάς και θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μαζί του;» ρώτησε τη Σούρα. “Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι τον αγαπώ. Δεν μπορώ να σου πω για την υπόλοιπη ζωή μου”, απάντησε η Σούρα. Η μητέρα της παραδέχτηκε ότι ήταν αρκετά καλό. «Κανείς άλλος δεν το είπε αυτό», λέει η Σούρα σήμερα. «Όλοι οι άλλοι νόμιζαν ότι είχα χάσει τα λογικά μου». Υπήρχαν και γραφειοκρατικές επιπλοκές. Ο Χάρης ήταν Έλληνας, αλλά είχε γεννηθεί στην Τουρκία. Δεν είχε διεκδικήσει την ελληνική ή την τουρκική υπηκοότητα, καθώς δεν ήθελε να κάνει στρατιωτική θητεία σε καμία από τις δύο χώρες.

Ο Χάρης μετακόμισε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 1974. Έφτασε χωρίς αποσκευές πέρα ​​από τα ρούχα στην πλάτη του. Η Χάρις και η Σούρα παντρεύτηκαν δύο μήνες αργότερα, στο Κλίβελαντ, στην πατρίδα της. Η Σούρα φορούσε ένα λουλουδένιο στέμμα και ένα μακρύ λευκό φόρεμα με μανίκια καμπάνα. Ο Χάρης φορούσε λευκά. Η Σούρα πήρε το επίθετο του Χάρη και έγινε Σούρα Σεβαστοπούλου. Ήταν ένας διαθρησκειακός γάμος, που ενσωμάτωσε τόσο το θρησκευτικό υπόβαθρο όσο και τις πολιτιστικές παραδόσεις του Χάρη και της Σούρα. Οι πρώτοι μήνες του γάμου της Σούρας και του Χάρη δεν ήταν πάντα εύκολοι και το ζευγάρι μάλωνε συχνά. “Είναι διαφορετικό να είσαι τουρίστας και να έχεις κοπέλα. Και άλλο πράγμα να ζεις συνέχεια μαζί”, λέει ο Χάρης. “Η πραγματικότητα βυθίζεται στο ότι υπάρχει πολλή σκληρή δουλειά, ευθύνες. Και, ξέρετε, έχετε ακόμα αυτό το παιχνιδιάρικο συναίσθημα. Αλλά πρέπει επίσης να ασχοληθείτε σοβαρά με σοβαρά πράγματα.” Ο Χάρης επίσης θυμόταν συνέχεια μια αλληλεπίδραση που είχε σε μια βάρκα εκείνο το καλοκαίρι. Καθ’ οδόν για ένα από τα ελληνικά νησιά, ένας συνεπιβάτης είχε προσφερθεί να πει την τύχη της Χάρη και της έκανε χιούμορ. Τότε η μάντισσα έδειξε τη Σούρα και είπε, στα ελληνικά, «Αυτή η γυναίκα θα σε καταστρέψει μέσα σε τρεις μήνες».

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι παντρεύτηκε ξανά στην Ελλάδα μετά από αίτημα των γονιών του Χάρη. Η τελετή αυτή έγινε στην Αθήνα και ακολούθησε δεξίωση στο εστιατόριο του πατέρα του Χάρη στην παραλιακή.

Πριν την ελληνορθόδοξη τελετή, η Σούρα βαφτίστηκε

«Η Εβραία μητέρα μου είχε ανησυχίες για [το βάπτισμα], αλλά δεν ήθελε να μας μπερδέψει τίποτα», θυμάται η Σούρα. «Αν η κόρη μου είναι Εβραία και βαφτίζεται σε ελληνορθόδοξη εκκλησία, τι την κάνει αυτό;» Η μητέρα της Σούρα ρώτησε έναν Ελληνορθόδοξο ιερέα με έδρα το Κλίβελαντ. «Υποθέτω ότι αυτό την κάνει Ελληνορθόδοξη Εβραία», είπε ο ιερέας. «Α, καλά, όσο προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε, είμαι μια χαρά με αυτό», είπε η μητέρα της Σούρας. Μέχρι τότε, ο πατέρας του Χάρη είχε συμβιβαστεί με τον γιο του να μετακομίσει στις ΗΠΑ και αυτός και η Σούρα είχαν έρθει κοντά. Αλλά η μητέρα του Χάρις δεν είχε δεχτεί ακόμα τη Σούρα. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, αυτό ήταν λιγότερο λόγω της θρησκείας και περισσότερο λόγω των διαφορετικών προσωπικοτήτων τους. “Ήταν πολύ υποταγμένη στον πατέρα του. Και απλά δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν μπορούσα να το κάνω αυτό με τον Χάρη”, λέει η Σούρα. Αυτή η σχέση παρέμεινε τεταμένη για αρκετά χρόνια, αλλά τελικά οι δύο γυναίκες συνδέθηκαν. «Της έγραψα ένα πολύ μεγάλο γράμμα που μετέφρασε ο αδερφός του, γιατί πραγματικά δεν μπορούσε να καταλάβει ποιος ήμουν όλα αυτά τα χρόνια. Και ήθελα να καταλάβει, και ήθελα να καταλάβει ότι ήμασταν ευτυχισμένοι, και αυτό είναι που ήθελε ο γιος της», λέει η Σούρα. “Και άκουσε τα πάντα σε αυτό το γράμμα. Και απίστευτα, γίναμε αχώριστοι μετά. Ήταν η πιο εκπληκτική σχέση αγάπης.”

50 χρόνια και συνεχίζουν

Τα επόμενα χρόνια, η Σούρα και ο Χάρις καλωσόρισαν δύο κόρες και έχτισαν μια κοινή ζωή στις ΗΠΑ. Η Σούρα συνέχισε να εργάζεται στον χώρο της τέχνης, ενώ ο Χάρης ακολούθησε τη μουσική. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που η Σούρα και ο Χάρης συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, το ζευγάρι έχει βιώσει απίστευτες χαρές — όπως η γέννηση των παιδιών και του εγγονιού τους και ταξίδια μαζί σε όλο τον κόσμο. Ακόμα ονειρεύονται μελλοντικές περιπέτειες μαζί.

«Αν μπορούσαμε, νομίζω ότι θα περνούσαμε τον χρόνο που μας έχει μείνει επισκεπτόμενοι μέρη που δεν έχουμε πάει ποτέ», λέει η Σούρα. Το ζευγάρι πέρασε επίσης δύσκολες στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ασθενειών και πένθους, και περιόδων όπου η σχέση έχει τεντωθεί και προκληθεί. «Υπάρχουν πληγές στην πορεία», λέει η Σούρα. Αναλογιζόμενοι την κοινή τους ζωή τώρα, το ζευγάρι λέει ότι «έχει μοιραστεί μαζί 50 χρόνια εξέλιξης». Η συνάντηση το 1971 «μάς άλλαξε και τους δύο», λέει ο Χάρης. Και οι δύο πιστεύουν ότι θα είχαν γίνει πολύ διαφορετικοί άνθρωποι αν δεν είχαν διασταυρωθεί. Και γουρλώνουν τα μάτια τους όταν άλλα ηλικιωμένα ζευγάρια προτείνουν ότι το μυστικό ενός μακροχρόνιου γάμου δεν είναι ποτέ να τσακωθείς. «Χωρίς επιχειρήματα δεν μεγαλώνεις πολύ», λέει η Σούρα. «Πρέπει να νιώσεις τη ζωή, μέσα από τα σκαμπανεβάσματα, και να τη κάνεις καλύτερη, να παλέψεις για αυτήν», προσθέτει ο Χάρης. Το κλειδί για την ευτυχία, λέει η Σούρα, είναι «να μην τα παρατάς» και να συνεχίζεις «να πιστεύεις ότι η αγάπη σου αξίζει κάτι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments