Κόσμος

Σρι Λάνκα: Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη νησιωτική χώρα – Συνεχείς διαδηλώσεις και λεηλασίες

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έφτασε σήμερα [13/7] στις Μαλδίβες αφού εγκατέλειψε τη χώρα του με στρατιωτικό αεροσκάφος

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έφτασε σήμερα [13/7] στις Μαλδίβες αφού εγκατέλειψε τη χώρα του με στρατιωτικό αεροσκάφος. Ο 73χρονος πρόεδρος, που έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί και ο οποίος προσπάθησε μάταια να διαφύγει από τη χώρα του και χθες Τρίτη, απογειώθηκε νωρίς σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο μαζί με τη σύζυγό του και έναν σωματοφύλακα με ένα Antonov-32, ανακοίνωσαν μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Μαλέ, πρωτεύουσας των Μαλδίβων, επεσήμανε περίπου στη 01:30 σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.

Σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο του Κολόμπο, το αεροσκάφος παρέμεινε επί περισσότερη από μία ώρα στον διάδρομο απογείωσης, αναμένοντας να λάβει άδεια να προσγειωθεί στις Μαλδίβες. «Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τελικά όλα τελείωσαν καλά», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο με ταπεινωτικό τρόπο στον Ρατζαπάξα στο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Κάποιοι συνεργάτες του είχαν προσπαθήσει να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αυτό το πλοίο είχε μεταφέρει το Σάββατο τον Ρατζαπάξα από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές, προς το λιμάνι Τρινκομαλέε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα.

Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας ορίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρόεδρου της Βουλής. «Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα.

Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, τα πράγματα στη χώρα είναι πολύ χειρότερα ακόμα και από την περίοδο του εμφυλίου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας, το 2009.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο