People

Ινδουισμός, Goldman Sachs, δημοσκοπήσεις και ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ

Ο υπουργός Οικονομικών, πρώην στέλεχος της επιβλητικής Goldman Sachs, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Αν κάτι χαρακτηρίζει πρωταρχικά τους Ινδούς Ινδουιστές, αν κάτι τους σημαδεύει, με θετική συνδήλωση, αυτό είναι η βραδύτητα, μια κατασταλαγμένη βραδεία υποδοχή του χρόνου. Κι αυτό όχι βέβαια από κάποια μανιέρα ή από αποστροφή προς τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα των δυτικών εταιρειών που «πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά», μα ως απόρροια μιας ολόκληρης θρησκευτικής παράδοσης, ριζωμένης στα χρονικά έγκατα του Ινδουισμού. Και ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει απομακρυνθεί ούτε στιγμή από τις φιλειρηνικές θρησκευτικές διδασκαλίες του Ινδουισμού.

Ωστόσο, αν και μόλις σαράντα δύο ετών, ο υπουργός Οικονομικών, πρώην στέλεχος της επιβλητικής Goldman Sachs, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και μετά και την αποχώρηση από την κούρσα διαδοχής του μεγάλου φαβορί, Μπεν Γουάλας, όνομα που δέσποζε στα λογής λογής γραφεία πολιτικού στοιχηματισμού.

Βέβαια, ο Σούνακ δεν είναι ένας τυπικός Ινδουιστής που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Νέο Δελχί ή σε κάποια επαρχιακή πόλη της αχανούς Ινδίας

Ο Σούνακ είναι ένας «British Indian», κατά την κρατούσα ορολογία, γόνος Ινδών με υψηλά μορφωτικά κεφάλαια και με οικονομική άνεση τέτοια, που επέτρεψε στον γιο τους να ακολουθήσει τις σπουδές του στην Φιλοσοφία και την Πολιτική και, κυρίως, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στον τομέα που σταδιοδρόμησε επαγγελματικά, κάτω από μεγάλες χρονικές πιέσεις, αλλά και με πλήρη επιτυχία.

Την ιδέα, όμως, της ενεργητικής ενασχόλησης με το εκ φύσεως σκληρό πολιτικό πράγμα δεν την εγκατέλειψε ποτέ, παρά τις φημολογούμενες εναντιώσεις της πάμπλουτης και ευειδούς Ινδής συζύγου του, που, ειρήσθω εν παρόδω, ζήτησε από τους Ινδούς γονείς της, τηρώντας απόλυτα το σχετικό πρωτόκολλο που θέλει τον πατέρα της νύφης να έχει τον πρώτο και τελικό λόγο ως προς την επιλογή του γαμπρού.

Κάπως έτσι περνά στις γραμμές των Τόρηδων, όπου θα διακριθεί πολύ γρήγορα για την στοχοπροσήλωσή του. Τα καταφέρνει περίφημα στα καθήκοντα που του αναθέτει ο Μπόρις Τζόνσον, έχοντας όμως πάντα έναν οικονομικά ανήσυχο φιλελευθερισμό, που τον οδηγεί, αφενός, να ενθαρρύνει τις συνθήκες δημιουργίας ιδιωτικού πλούτου και, αφετέρου, να θέτει – πάντοτε διακριτικά – ψηλά τον πήχη στη συγκράτηση των δημοσίων εσόδων.

Οι Τόρηδες μπορεί να αποτελούν το μακροβιότερο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά μετακινούνται σε θέσεις που εμπνέονται από γραπτά του Μ. Φρίντμαν και δοκίμια του Φ. Χάγιεκ. Ο αποκαλούμενος και «θατσερικός» Σούνακ δεν πείθεται από την άποψη περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και είναι περίφημη η αποστολή νυχτερινών επιστολών και e – mail προς τον Τζόνσον για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης όσων αποκλείονται και οδηγούνται στα περιθώρια του κοινωνικοοικονομικού βίου.

Δεν γνωρίζουμε αν θα επιβεβαιωθούν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις που θέλουν τον Σούνακ νέο ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ. Μπορούμε όμως να βάλουμε ολόκληρη την υπογραφή μας, ότι το κεφάλαιο «Ρίσι Σούνακ» εδραιώνεται τουλάχιστον σε μια από τις κεντρικές θέσεις στην πολιτική σκηνή του Νησιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο