Πολιτισμός

Ένας καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι ο Maurizio Cattelan αντέγραψε το έργο τέχνης του με μπανάνα

Ο Morford, επίσης καλλιτέχνης, ισχυρίζεται πως ο Cattelan πήρε την ιδέα από τον πίνακά του «Banana & Orange» του 2000. Πρόκειται για μία μπανάνα και ένα πορτοκάλι κολλημένα σε ένα βαμμένο πράσινο φόντο.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ιταλός καλλιτέχνης Maurizio Cattelan είχε γίνει viral για το έργο του «The Comedian». Μία μπανάνα κολλημένη σε τοίχο με μονωτική ταινία, πωλήθηκε έναντι 120.000 δολαρίων. Ωστόσο, ο Joe Morford ισχυρίζεται πως ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης αντέγραψε δικό του έργο και θέλει η υπόθεση να πάει στα δικαστήρια.

Ο Morford, επίσης καλλιτέχνης, ισχυρίζεται πως ο Cattelan πήρε την ιδέα από τον πίνακά του «Banana & Orange» του 2000. Πρόκειται για μία μπανάνα και ένα πορτοκάλι κολλημένα σε ένα βαμμένο πράσινο φόντο.

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα αποφάσισε ότι η υπόθεση μπορεί να πάει στα δικαστήρια, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί του Morford μπορεί να στηριχθούν καθώς υπάρχουν ομοιότητες.

Ο ενάγων ζητά αποζημίωση ύψους 390.000 δολαρίων – το σύνολο των κερδών που αποκόμισε ο Cattelan για τρεις εκδοχές του έργου αλλά και το κόστος δικαστικών εξόδων και ταξιδιών

Το έργο του Ιταλού είχε φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα μεγάλων μέσων ενημέρωσης και είχε κερδίσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Όσον αφορά στις πωλήσεις, ο Cattelan δεν πουλούσε τον ίδιο τον πίνακα αλλά ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας και οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς γωνίας και του ύψους που έπρεπε να κολληθεί το φρούτο. Έκτοτε, το «Comedian» έχει μπει στη συλλογή του Guggenheim στη Νέα Υόρκη, χάρη σε έναν ανώνυμο δωρητή.

Η πλευρά του Ιταλού αναφέρει πως ο αντίδικος «δεν έχει έγκυρα πνευματικά δικαιώματα» αλλά το δικαστήριο έκρινε πως μπορεί να τα διεκδικήσει όσον αφορά στην ίδια την «έκφραση αυτής της ιδέας».

«Αν και η χρήση ασημένιας μονωτικής ταινίας για τη στερέωση μιας μπανάνας σε έναν τοίχο μπορεί να μην είναι ο υψηλότερος βαθμός δημιουργικότητας, ο παράλογος και φαρσικός χαρακτήρας της πληροί τον “ελάχιστο βαθμό δημιουργικότητας” που απαιτείται για να χαρακτηριστεί πρωτότυπη» επεσήμανε ο δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση, έως αυτό το στάδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο