Διεθνή

Ζελένσκι: «Ειδικό Δικαστήριο» ζητά για τα εγκλήματα πολέμου

Ζελένσκι: «Ειδικό Δικαστήριο» ζητά για τα εγκλήματα πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία που διοργανώθηκε σήμερα στη Χάγη, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε τη δημιουργία ενός «ειδικού δικαστηρίου»

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία που διοργανώθηκε σήμερα στη Χάγη, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε τη δημιουργία ενός «ειδικού δικαστηρίου» για τη διερεύνηση της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Ιδιαίτερα, ο Ζελένσκι πρότεινε τη σύσταση ενός «ειδικού δικαστηρίου» για τη διερεύνηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έλαβε χώρα στη Χάγη.

«Τα σημερινά δικαστικά όργανα δεν μπορούν να φέρουν όλους τους ενόχους στη δικαιοσύνη. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ένα ειδικό δικαστήριο για να δικάσει τα εγκλήματα της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε video που προβλήθηκε στην εν λόγω διάσκεψη.  

Πολιτικοί, διπλωμάτες και δικαστικοί λειτουργοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης, στη Χάγη, έδρα της διεθνούς δικαιοσύνης, με αντικείμενο την ευθύνη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. 

Η διάσκεψη διοργανώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Κάτω Χώρες, και είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» .

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν πληροφόρησε ότι ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου, αφού έλαβε προηγουμένως το πράσινο φως από 43 κράτη.

Ωστόσο, αυτό το δικαστήριο, που διώκει τους δράστες των φρικαλεοτήτων σε βάρος του ουκρανικού λαού, δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για το έγκλημα της επίθεσης, εάν η χώρα δεν έχει επικυρώσει προηγουμένως το Καταστατικό της Ρώμης, όπως είναι η περίπτωση της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το ζήτημα ενός ειδικού δικαστηρίου είναι επομένως ένα λεπτό ζήτημα, κατά την εκτίμηση του υπουργού εξωτερικών της Ολλανδίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments