Λετονία: Απαγόρευση διά νόμου την εισαγωγή αερίου από τη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Απαγορεύεται πλέον η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Λετονία, με νόμο που εγκρίθηκε χθες Πέμπτη από το λετονικό κοινοβούλιο. Η απαγόρευση εντάσσεται σε πακέτο μέτρων προκειμένου η Λετονία να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και να δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα.
Η απαγόρευση της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία -στο πλαίσιο των μέτρων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου- πρακτικά μονιμοποιεί μέτρο που είχε ληφθεί ήδη αλλά επρόκειτο να διαρκέσει ως την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ο νόμος που εγκρίθηκε ορίζει πως η αρχή που διαχειρίζεται τη διανομή αερίου οφείλει να δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα. Αυτό θα πρέπει να αναπληρώνεται κάθε χρόνο ως την 31η Αυγούστου, ώστε να είναι διαθέσιμες ποσότητες για χρήση σε όλη τη χώρα από την 1η Οκτωβρίου ως την 30ή Απριλίου.
Η Ρωσία ήταν μέχρι φέτος ο βασικός προμηθευτής αερίου της Λετονίας. Αφότου η Ρίγα έπαψε να αγοράζει ενέργεια από τη Μόσχα, άρχισε να εισάγει ποσότητες αερίου από τη Λιθουανία και να κατασκευάζει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το τελευταίο “καλό” καλοκαίρι στην Ευρώπη πριν το δύσκολο χειμώνα
Παρόλο που οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία, ο πόλεμος γίνεται ήδη αισθητός σε όλη την ήπειρο, με τη μορφή της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των φόβων για έλλειψη φυσικού αερίου και των ανησυχιών για την οικονομία.
Και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα ως όπλα πολέμου ενάντια στις δυτικές δημοκρατίες που εξοπλίζουν την Ουκρανία και επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα χειρότερα.
«Ήταν οι σκληροί ρωσικοί χειμώνες που σταμάτησαν τον Ναπολέοντα», είπε ο πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastev σύμφωνα με το politico. «Ήταν οι σκληροί ρωσικοί χειμώνες που το 1941 σταμάτησαν τον Χίτλερ. Τώρα η ιδέα [του Πούτιν] είναι να κάνει τον χειμώνα σκληρό στην Ευρώπη». Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται – ή ακόμα και κλιμακώνεται σε αγριότητα – οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δεχτούν πίεση από φτωχότερους, πιο πεινασμένους και ψυχρότερους ψηφοφόρους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας