Ρωσία: Απαγόρευσε το ειδησεογραφικό Bellingcat ως απειλή για την ασφάλεια
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου /24tv.ua [2021]
Η Ρωσία απαγόρευσε την Παρασκευή το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat και τον κύριο τοπικό συνεργάτη του να δραστηριοποιούνται εντός της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τους απειλές για την ασφάλεια.
Η Bellingcat με έδρα την Ολλανδία εξέθεσε τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία στρατιώτες πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17 της Malaysian Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014 και ξεσκέπασε πράκτορες της FSB για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας είπε ότι οι δραστηριότητες της Bellingcat και του συνεργάτη του The Insider «αποτελούσαν απειλή για… την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Και οι δύο θα προστεθούν στη λίστα των «ανεπιθύμητων» της Ρωσίας, η οποία τους απαγορεύει να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και καθιστά τη συνεργασία μαζί τους παράνομη για ρωσικές οργανώσεις και άτομα, είπε σε δήλωσή του.
Ο ιδρυτής της Bellingcat, Έλιοτ Χίγκινς, απέρριψε την απαγόρευση, γράφοντας στο Twitter: «Η Bellingcat δεν έχει νομική, οικονομική ή παρουσία προσωπικού (στη Ρωσία), επομένως δεν είναι σαφές πώς η Ρωσία αναμένει να το επιβάλει αυτό».
Bellingcat has been declared an undesirable organisation in Russia, along with our partners The Insider. Bellingcat has no legal, financial or staff presence, so it’s unclear how Russia expects to enforce this. https://t.co/8yW2ec0k8Y
— Eliot Higgins (@EliotHiggins) July 15, 2022
Το Insider έχει νόμιμα την έδρα του στη Λετονία, μια κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία του από τις ρωσικές αρχές.
Συνεργάστηκε με την Bellingcat στις περισσότερες από τις υψηλού προφίλ έρευνες τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κινήσεων των ανδρών πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 στη Βρετανία.
Σε μια ευρεία κίνηση για την εξάλειψη της αντιπολίτευσης και της διαφωνίας, η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει δεκάδες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ως «ανεπιθύμητες», ενώ εκατοντάδες εγχώριες ομάδες και δημοσιογράφοι που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο έχουν χαρακτηριστεί «ξένοι πράκτορες».
Η καταστολή και η λογοκρισία έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο – μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο αναφέρεται ως “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” – με όλες σχεδόν τις ανεξάρτητες ομάδες να έχουν τεθεί εκτός νόμου ή να εξαναγκάζονται σε εξορία και νέους νόμους που καθιστούν την κριτική των ενόπλων δυνάμεων ποινικά διωκόμενη με έως 15 χρόνια κάθειρξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας