Πολιτική

Ενέργεια Ελλάδα: Το plan B της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια

Ενέργεια Ελλάδα: Το plan B της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ενέργεια Ελλάδα: Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, το plan Β αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις στην ενέργεια. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τους επόμενους μήνες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Το plan B της κυβέρνησης

Το plan B της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων όπως η αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, η προμήθεια περισσότερου LNG και άλλα.

  • Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
  • Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
  • Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Ρωσία: Δεν εγγυάται την ομαλή λειτουργία του Nord Stream 1

Η Gazprom δεν αναλαμβάνει να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος εξυπηρετεί την Ευρώπη. Η δήλωση του ρωσικού «γίγαντα» φυσικού αερίου ακολούθησε αναφορές σχετικά με την απόφαση των καναδικών αρχών να επιτρέψουν τη μετακίνηση τουρμπίνων για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya από την επικράτειά του, καθώς και αναφορές ότι ένα εργοστάσιο στον Καναδά θα συνεχίσει να επισκευάζει τουρμπίνες από την Portovaya στο μέλλον.

Ο αγωγός Nord Stream 1 τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Αντλούσε 59,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το 2021. Στο έργο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Gazprom και Engie.

Ο αγωγός λειτουργεί τώρα με δυναμικότητα που κυμαίνεται στο 40%, επειδή ένας από τους στρόβιλους του αγωγού δεν έχει επιστρέψει από γενική επισκευή στο εργοστάσιο στο Μόντρεαλ λόγω των καναδικών κυρώσεων. Στο σταθμό συμπίεσης Portovaya, ο οποίος είναι ο σταθμός εκκίνησης συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, έχει λήξει ο χρόνος μεταξύ των γενικών επισκευών πριν από τη μεγάλη συντήρηση και τις επισκευές άλλων κινητήρων. Η Γερμανία, από την πλευρά της, δεν θέλησε να λάβει θέση αναφορικά με την ανακοίνωση της Gazprom, με βάση την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που να δείχνουν πως η Siemens πήρε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments