Μωβ μέδουσες: Απομακρύνονται από τις παραλίες της Αττικής – Ποιος είναι ο λόγος
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι μωβ μέδουσες έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των λουομένων της Ελλάδας, καθώς δεν τους επιτρέπει να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, μιας και τα μαλάκια έχουν “περικυκλώσει” τις παραλίες της χώρας μιας.
Μάλιστα όσοι πηγαίνουν στις παραλίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα που ορίζει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε περίπτωση τσιμπήματος.
Όπως αναφέρει για τις τελευταίες 10 ημέρες το JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μωβ μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες του Αργοσαρωνικού και τις μετέφεραν στις Κυκλάδες.
«Δελτίο μεδουσών»: Η πρόβλεψη για την εβδομάδα 11/7-17/7
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο JellyReport, με τους βοριάδες της εβδομάδας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών Νότια και ίσως και απομάκρυνση από τις Κυκλάδες (από το Αιγαίο) και από Κέρκυρα (στο Ιόνιο).
Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.
Ξεμπερδεύουμε με τις μωβ μέδουσες;
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα ελπιδοφόρα νέα όσον αφορά στο φαινόμενο που προκαλεί πονοκέφαλο στους λουόμενους. Συγκεκριμένα, όπως είχαν αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από λίγες ημέρες ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca. «Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει στην εφημερίδα ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.
Βεβαίως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας