Μπάιντεν: Συζήτησε με τον Αλ Σίσι ζητήματα διατροφικής ασφάλειας και ενεργειακού εφοδιασμού
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συζήτησε για τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δύο ηγέτες, συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά, στο περιθώριο μιας συνόδου αραβικών κρατών στην Τζέντα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Αιγύπτου.
Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν τρόπους για την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και τις προσπάθειες της Αιγύπτου προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Φράγματος της Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD), σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή οικονομική πίεση, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των τιμών για τα σιτηρά και το πετρέλαιο που αυξήθηκαν, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Με την υπογραφή 18 συμφωνιών αναχώρησε από την Τζέντα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχώρησε από τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να επαναβεβαιώσει την επιρροή της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και υποσχέθηκε ένα νέο «όραμα» για την περιοχή αυτήν.
Ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος, που ξεκίνησε την περιοδεία του επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, έμεινε για λιγότερες από 24 ώρες στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχων των αραβικών κρατών του κόλπου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πανίσχυρος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Στην ομιλία που εκφώνησε στην Τζέντα, στη σύνοδο όπου μετείχαν έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν) καθώς επίσης και η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Ιορδανία, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η χώρα του «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ένα κενό το οποίο θα μπορούσαν να καλύψουν «η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν».
Υπογραμμίζοντας ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή χωρίς ο αμερικανικός στρατός να έχει εμπλακεί σε κάποια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή, είπε στους Άραβες ηγέτες ότι οι ΗΠΑ «θα επενδύσουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην περιοχή, σε συνεργασία με όλους εσάς».
Καθώς έχει επικριθεί για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, η οποία κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «το μέλλον ανήκει στις χώρες οι πολίτες των οποίων μπορούν να αμφισβητήσουν και να επικρίνουν τους ηγέτες τους χωρίς τον φόβο αντιποίνων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας