Διεθνή

Βιομηχανία: Περιορίζει τις εξαγωγές αποβλήτων που εμποδίζουν την ανακύκλωση

Βιομηχανία: Περιορίζει τις εξαγωγές αποβλήτων που εμποδίζουν την ανακύκλωση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Βιομηχανία: Στο σχεδιασμό της μεταφοράς αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η αναθεώρηση του κανονισμού, θα μπορούσαν να πλήξει τη βιομηχανία ανακύκλωσης

Στο σχεδιασμό της μεταφοράς αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η αναθεώρηση του κανονισμού, θα μπορούσαν να πλήξει τη βιομηχανία ανακύκλωσης. Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργήσει μια δέσμια με τεχνικές τιμές, που θα φέρει διαφοροποιήσεις ορισμένες επενδύσεις στην ανακύκλωση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει μια κυκλική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο αναθεώρηση του κανονισμού για τη μεταφορά αποβλήτων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν εξάγει τα προβλήματα αποβλήτων της, να διευκολυνθούν οι μεταφορές για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση εντός της ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι παράνομες μεταφορές αποβλήτων.

Όμως, ο μονοσήμαντος χαρακτήρας της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι κατάλληλος για τα ποικίλα ρεύματα αποβλήτων που καλύπτει, δήλωσε ο Εμμανουήλ Κατράκης από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC).

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά εξαιρετικά περίπλοκη την εξαγωγή – όχι μόνο για τα προβληματικά ρεύματα αποβλήτων, τα οποία υποστηρίζουμε πλήρως για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος – αλλά για όλα τα ρεύματα αποβλήτων».

Η ανησυχία των Ευρωπαίων ανακυκλωτών είναι ότι η ζήτηση στην ΕΕ για ανακυκλωμένα υλικά από ορισμένα ρεύματα αποβλήτων δεν θα είναι επαρκής για να δώσει κίνητρα στις προσπάθειες ανακύκλωσης. Χωρίς τη δυνατότητα εξαγωγής ανακυκλωμένων αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευρωπαϊκή αγορά «είτε θα καταρρεύσει είτε θα μειωθεί πολύ δραστικά», προειδοποίησε ο Κατράκης.

«Όταν τίθενται περιορισμοί στις εξαγωγές, καταλήγουμε να έχουμε μια δέσμια αγορά, με τεχνητά συμπιεσμένες τιμές που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ανακύκλωσης της ΕΕ και την ικανότητα επίτευξης των στόχων που θέτει η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ», εξήγησε.

«Στην πράξη, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μειωθεί το επίπεδο των επενδύσεων για την κλιμάκωση των δυνατοτήτων στην Ευρώπη», προειδοποίησε, λέγοντας ότι ο κλάδος ήδη καθυστερεί τα επενδυτικά σχέδια.

Περισσότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει απαιτήσεις ελέγχου και τη δυνατότητα αναστολής των αποστολών προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, εάν διαπιστωθεί ότι είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση για τις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ να υποβάλλουν αίτηση για την παραλαβή αποστολών. Ωστόσο, ο Κατράκης επικρίνει τις προτεινόμενες απαιτήσεις για το σκοπό αυτό, λέγοντας: «Είναι τόση η γραφειοκρατία που εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για απαγόρευση εξαγωγών».

Ο κλάδος της ανακύκλωσης υποστηρίζει τους περιορισμούς των εξαγωγών για τα μικτά πλαστικά και άλλα μη επεξεργασμένα απόβλητα, όπως τα ηλεκτρονικά απόβλητα, τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους και τα ελαστικά. Προειδοποιεί όμως ότι ισχυρότεροι και αδιάκριτοι περιορισμοί θα μπορούσαν να καταπνίξουν τις αγορές πολύτιμων υλικών, όπως τα μεταλλικά απορρίμματα και το ανακτημένο χαρτί που πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας.

Ομοίως, η EuRIC υποστηρίζει την ιδέα των ελέγχων, αλλά προειδοποιεί ότι ο εξαναγκασμός των χωρών εκτός Ευρώπης να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ και όχι με τα διεθνή πρότυπα, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια και να καταστήσει τους ελέγχους μη εφαρμόσιμους επί τόπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments