Gazprom: Ερίκ Μαμέρ “Προετοιμαζόμαστε για την πλήρη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου”
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom.
Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom. «Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».
Ιράν και ρωσική Gazprom υπέγραψαν ενεργειακή συνεργασία αξίας 40 δις δολαρίων
Από τη μία, η ρωσική Gazprom ενημερώνει και προϊδεάζει τους Ευρωπαίους πελάτες της, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, συνέπεια να είναι εξαιρετικά αμφίβολο το άνοιγμα της στρόφιγγας του Nord Stream 1, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, την ίδια ώρα υπογράφει μνημόνιο ενεργειακής συμφωνίας με το Ιράν
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) και η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψαν την Τρίτη μνημόνιο συμφωνίας αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SHANA του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.
Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τελετής από τους διευθύνοντες συμβούλους και των δύο εταιρειών την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνει στην Τεχεράνη για μια σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό και Τούρκο ομολόγους του.
Η Gazprom θα βοηθήσει τη NIOC στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars, καθώς και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με το SHANA. Η Gazprom θα συμμετάσχει επίσης στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.
Το Ιράν βρίσκεται στα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την πρόσβαση στην τεχνολογία και επιβράδυναν την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου.
Η επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη παρακολουθείται στενά, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδιαρθρώσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωθώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα που συμβάλλουν σε υψηλότερο κόστος ζωής και αύξηση του πληθωρισμού των καταναλωτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας