Deutsche Welle: Brain drain στη Ρωσία του Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Δεν ήταν λίγοι, μια «αμελητέα ποσότητα», οι Ρώσοι που αντιστάθηκαν στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν τον, όλο και πιο μακρινό, Φεβρουάριο, έναν πόλεμο που αδυνατεί να κερδίσει. Η εξακολούθηση του πολέμου δημιουργεί μια σοβαρή πληθυσμιακή μετανάστευση στο εξωτερικό επιστημόνων, οι οποίοι αρνούνται να ακολουθήσουν τις όλο και πιο εμμονικές επιλογές του Κρεμλίνου.
Η Τατιάνα Τσερβένκο, καθηγήτρια μαθηματικών σε σχολείο της Μόσχας, μόλις ολοκλήρωσε τις διορθώσεις στα τελευταία γραπτά των μαθητών της πριν τις θερινές διακοπές. Θα έχει άραγε δουλειά μετά τις διακοπές; Η ίδια αμφιβάλλει γιατί, όπως λέει, η ανοιχτή αντιπολεμική στάση της τον τελευταίο καιρό της δημιουργεί προβλήματα με τη διεύθυνση του σχολείου.
Μόλις ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ένας από αυτούς ήταν η Τατιάνα Τσερβένκο. Η διαδήλωση κύλησε ειρηνικά. Όμως η ίδια συνελήφθη, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο που ισοδυναμεί με περίπου 300 ευρώ.
Κρατικοί λειτουργοί πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε όλη τη Ρωσία. Τους λένε ότι όποιοι είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αντίπαλοι του κράτους και καλό είναι να παραιτηθούν οικειοθελώς από τη δουλειά τους. Η Δούμα, η αποκαλούμενη και Κάτω Βουλή, εκτοξεύει απειλές ακόμη και εναντίον πρυτάνεων. Ο επικεφαλής του Σώματος Βιάτσεσλαβ Βολοντίν προειδοποιεί: «Το διακύβευμα είναι η ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας. Γι αυτό, αξιότιμοι πρυτάνεις, ας αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Διαφορετικά φύγετε. Σηκωθείτε και φύγετε».
Ένας «ψυχρός» εμφύλιος πόλεμος;
Η διδασκαλική ομοσπονδία «Συμμαχία για την εκπαίδευση» προειδοποιεί ότι παρόμοιες δηλώσεις μπορούν να εκληφθούν ως παρακίνηση για εγκληματικές πράξεις και ότι πολλοί εκπαιδευτικοί διατρέχουν πλέον κίνδυνο. Μιλώντας στην DW, η Σβετλάνα Λοσόφσκαγια, μέλος του συνδέσμου, εξηγεί: «Αυτό που συμβαίνει είναι μοιραίο για τη Ρωσία, για ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία. Ζούμε ένα είδος ψυχρού εμφυλίου πολέμου». Η κοινωνία είναι διχασμένη, τονίζει η Σβετλάνα Λοσόφσκαγια, ελπίζει όμως, όπως λέει, ότι μέχρι το τέλος θα υπάρχουν άνθρωποι που θα επιμένουν να λένε την αλήθεια.
Φαίνεται όμως ότι, με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι άνθρωποι λιγοστεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία, αναζητώντας καλύτερη ζωή στη γειτονική Γεωργία, στις βαλτικές χώρες, στην Τουρκία, αλλά και στη Γερμανία.
Πρόκειται κυρίως για δημοσιογράφους, ερευνητές, στελέχη πληροφορικής, καλλιτέχνες, ηθοποιούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας