Deutsche Welle: Πώς μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει, εδώ και καιρό, την ενεργειακή τους επιλογή: φυσικό αέριο. Αυτή είναι η πρωταρχική επιλογή τους, ο κεντρικός ενεργειακός προσανατολισμός τους. Ο πόλεμος, όμως, της Ρωσίας και η αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική του Κρεμλίνου αλλάζει, σε σημαντικό βαθμό, τα δεδομένα και τον ενεργειακό ορίζοντα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι, λόγου χάριν, η Ολλανδία, η Γαλλία ή η Ιταλία.
Η Ολλανδία μειώνει με επιτυχία την κατανάλωση φυσικού αερίου. Από την αρχή του έτους, η Ολλανδία κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου ένα τρίτο.
Και οι τρεις προαναφερόμενες χώρες, μεταξύ πολλών άλλων στην Ευρώπη, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού αερίου, για το ενεργειακό τους μείγμα.
Ο Ρενέ Πίτερς, ειδικός σε φυσικό αέριο και εργαζόμενος σε εξειδικευμένο ολλανδικό ερευνητικό οργανισμό, συνοψίζει την ολλανδική επιτυχία σε τρεις κύριους παράγοντες: έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα, επαναφορά των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και μεγάλη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
Και από την άποψη αυτή, είναι αξιοσημείωτο ότι η ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία μεγάλης κλίμακας καλώντας τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Απρίλιο.
Βέβαια, πλησιάζει ο χειμώνας και, μαζί με αυτόν, η εποχή της υψηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ως προς το ότι μέτρα, όπως είναι η αύξηση της χρήσης άνθρακα ή ακόμη και η αναστολή της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας από τη Γερμανία, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί φέτος, βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου και της διαβούλευσης.
«Βρίσκω ότι είμαστε όλοι πολύ εφησυχασμένοι στην Ευρώπη και δεν προετοιμαζόμαστε πραγματικά», υποστηρίζει σχετικά ο ερευνητής ΜακΓουίλιαμς, οποίος συμπληρώνει ότι «ρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου για να προετοιμαστούμε».
Το σχόλιο σας