Κόσμος

Ιταλία: Στις 25 Σεπτεμβρίου οι εκλογές – Υπέγραψε τη διάλυση της Βουλής ο Ματαρέλα

Ιταλία: Στις 25 Σεπτεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία, όπως αποφασίστηκε από την πολιτική αρχή της χώρας

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία, όπως αποφασίστηκε από την πολιτική αρχή της χώρας. Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε πριν λίγο την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 70 ημερών θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Η αποχώρηση του Ντράγκι ανοίγει μια περίοδο αβεβαιοτήτων στην Ευρώπη

Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι δε φέρνει αναταραχή μόνο στην Ιταλία, καθώς μπαίνει σε πολιτικό “χάος”, αλλά επηρεάζει και τη Γαλλία, μιας και οι σχέσεις τον δύο χωρών με τον τεχνοκράτη πολιτικό ήταν σε άριστο επίπεδο. “Η αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού, πυλώνα για την Ευρώπη ανοίγει μια περίοδο αβεβαιοτήτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα [21/7] Πέμπτη η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν.

Ο Ντράγκι αποφάσισε να περάσει την πόρτα του εξόδου ύστερα από την αποσκίρτηση τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που ‘σφραγίζει’ την τύχη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Η Ιταλία θα εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι πιθανόν να είναι λίγο λιγότερο σταθερή από αυτή που είδαμε προηγουμένως», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Μπουν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Τιμώ τον Μάριο Ντράγκι, που είναι μια εξαιρετική πολιτική προσωπικότητα, που είναι εταίρος για τη Γαλλία, έχουμε συνεργαστεί καλά, είναι πυλώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το πρώτα δείγματα της πολιτικής “αρρυθμίας”

Οι συγκρούσεις με τις παρατάξεις του συνασπισμού, είτε επρόκειτο για το Κίνημα των 5 Αστέρων ή για την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, δεν έλειψαν. Με την εικόνα του «πρεσβύτη στην υπηρεσία των θεσμών», είχε ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα αρρυθμίας εμφανίσθηκαν από τον Δεκέμβριο, όταν ο Μάριο Ντράγκι επρόκειτο να διεκδικήσει την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας. Τα κόμματα του συνασπισμού έβαλαν φραγμό, μία εμπειρία που τον γέμισε πικρία.

Το μότο του ωστόσο ήταν «ποτέ δεν εγκαταλείπουμε», όπως είχε δηλώσει στον Τύπο πριν παραδώσει την θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κριστίν Λαγκάρντ τον Οκτώβριο 2019, έπειτα από μία ταραχώδη θητεία. Για τον Μπενουά Κερέ, πρώην μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι «έχει βαθύ αίσθημα της υπηρεσίας του δημοσίου συμφέροντος και του χρέους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο