BBC: Η κλιματική αλλαγή στα σχολικά βιβλία
Πηγή Φωτογραφίας: Arcadia portal
Η αλλαγή του κλίματος είναι παρούσα. Τη βιώνουμε, τούτες τις μέρες, με τα κύματα καύσωνα, ιδίως στην Ευρώπη, αλλά και με τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται. Το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων τίθεται σοβαρά στο δημόσιο διάλογο διεθνώς και απασχολεί ιδιαίτερα τη βρετανική κοινωνία που ζει θερμοκρασίες – ρεκόρ.
Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την κλιματική αλλαγή σε μεγαλύτερο βάθος και σε όλα τα μαθήματα, ανέφεραν ειδικοί και μαθητές σε σχετική έρευνα του BBC.
Η τρέχουσα διδασκαλία αφήνει τα παιδιά απροετοίμαστα να ζήσουν σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, προειδοποιούν.
Η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι φυσιολογικές τις επόμενες δεκαετίες, λένε οι επιστήμονες, από την πλευρά τους.
Τα παιδιά μελετούν, επί του παρόντος, την κλιματική αλλαγή σε κάποιο βάθος στη γεωγραφία.
Αλλά οι έφηβοι με αυξημένη περιβαλλοντική εγρήγορση υποστηρίζουν ότι, επειδή η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλα τα μέρη της ζωής μας, θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα μαθήματα.
Για παράδειγμα, η 18χρονη Σκάρλετ Γουέστμπρουκ θα ήθελε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Έγραψε το πρώτο, άτυπο «σχέδιο νόμου», που υποβλήθηκε από σπουδαστές στο Κοινοβούλιο για την αλλαγή του νόμου για την εκπαίδευση.
Τα παιδιά αξίζουν να είναι πλήρως προετοιμασμένα για τη ζωή και την εργασία σε έναν θερμαινόμενο πλανήτη, είπε στο BBC News από το Μπέρμιγχαμ.
«Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο τη φυσική ιστορία. Είναι για τους ανθρώπους, είναι για την οικονομία, την πολιτική, την ιστορία και τις τέχνες – και πρέπει να το μάθουμε επίσης», λέει.
Έφηβοι σε σχολείο του Λίβερπουλ τόνισαν ότι δεν αισθάνονται προετοιμασμένοι. «Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτό, δεν μας λένε αρκετά ή δεν μας διδάσκονται αρκετά. Πηγαίνουμε στα τυφλά», εξηγεί ένας μαθητής.
Ο καθηγητής Γεωγραφίας Τζόρνταν Ντέιβις λέει ότι τα μαθήματά του στο Λύκειο διδάσκουν την κλιματική αλλαγή σε ιδιαίτερο βάθος, αλλά το τμήμα του προχωρά ακόμη περισσότερο για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά κατανοούν το θέμα.
Επιπλέον, μια έρευνα της ομάδας εκστρατείας «Teach the Future» διαπίστωσε ότι το 51% των δασκάλων πιστεύουν ότι το αντικείμενό τους δεν διδάσκει την κλιματική αλλαγή με ουσιαστικό τρόπο.
«Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να επικεντρώσει την κλιματική κρίση σε κάθε μάθημα», προτείνει μαθήτρια, η οποία έχει αγωνιστεί για την αλλαγή από τα δεκατρία της χρόνια. Αυτό θα περιλαμβάνει επαγγελματικά θέματα, όπως είναι η μηχανική.
Κάνοντας μια τέτοια κίνηση, η γενιά του αύριο θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και δεν θα αιφνιδιαστεί.
Υπάρχουν μαθητές που σκέπτονται ότι η εκμάθηση για την κλιματική αλλαγή σε θέματα όπως οι επιχειρηματικές σπουδές και η τεχνολογία σχεδιασμού θα τους προετοιμάσει για βιώσιμες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.
Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της εκπαίδευσης για το κλίμα θα βοηθήσει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να προσαρμοστεί σε αυτήν.
Όλοι οι ειδικοί της κλιματικής αλλαγής ομονοούν ότι η διεύρυνση της παροχής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή θα βοηθούσε στην εκπαίδευση των παιδιών στις απαιτούμενες δεξιότητες. Κι αυτό είναι κάτι που καλείται να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψη το υπουργείο Παιδείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας