Πετρέλαιο: Η Ρωσία δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες που θα βάλουν πλαφόν στην τιμή
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
“Η Ρωσία δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου“, δήλωσε σήμερα [22/7] κατά την διάρκεια ενημέρωσης η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.
Η Ναμπιούλινα προσέθεσε ότι η πρόταση των χωρών της ομάδας της G7, που αποσκοπεί στην αφαίρεση των ενεργειακών εσόδων από την Ρωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιλογές της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
«Όπως αντιλαμβάνομαι, δεν θα προμηθεύουμε με πετρέλαιο εκείνες τις χώρες οι οποίες θα επιβάλουν ένα τέτοιο πλαφόν και το πετρέλαιο μας και τα πετρελαϊκά μας προϊόντα θα ανακατευθυνθούν στις χώρες που είναι έτοιμες να συνεργασθούν μαζί μας» δήλωσε η Ναμπιούλινα
Το σχέδιο που προβλέπει την επιβολή πλαφόν, και το οποίο έθεσε επί τάπητος πρώτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, θα μπορούσε να οριστεί στο ήμισυ της ρωσικής τιμής αγοράς, παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία και το επίπεδο της τιμής.
Κρεμλίνο: “Ανοησίες” ότι “κόλλησε” στη μεταφορά η τουρμπίνα του Nord Stream 1
Το Κρεμλίνο απέρριψε την Παρασκευή μια αναφορά ότι η επισκευασμένη τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία είχε “κολλήσει” κατά τη μεταφορά.
Το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή της τουρμπίνας. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την αναφορά ως “ανοησία”.
“Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Οι πηγές είναι λάθος”, είπε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία μείωσε τη ροή μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητάς του τον Ιούνιο, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας από την τακτική συντήρηση της στον Καναδά. Οι δυτικές κυρώσεις απαγόρευσαν την ομαλή επιστροφή της τουρμπίνας, η οποία συνήθως λειτουργεί στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya, με τον Καναδά να πρέπει να εκδώσει ειδική απαλλαγή για να επιτρέψει την παράδοσή της, στη Γερμανία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας