Κόσμος

ΕΕ: Πρόταση συμβιβασμού στη διένεξη για κόφτη 15% στο φυσικό αέριο

Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων όλος ο νότος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% 

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τη DW αναφέρουν ότι η τσεχική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών, ώστε να παρουσιάσει την Πέμπτη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην λήψη απόφασης. Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία.

Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων όλος ο νότος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% που προτείνει για όλα τα κράτη μέλη η Επιτροπή, καθώς στο να έχει η ίδια τη δυνατότητα να μετατρέπει από εθελοντική σε δεσμευτική την μείωση της κατανάλωσης, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων, κάτι που δεν αρέσει σε πολλά κράτη μέλη.

Σκρέκας: Διαφωνούμε με την οριζόντια υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Και γι’ αυτό τον λόγο και η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούμε με τον υποχρεωτικό περιορισμό 15% του φυσικού αερίου όταν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά θα τα πούμε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Ιουλίου» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας,  θα γίνει και η παρουσίαση του δικού μας μηχανισμού συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της αποσύνδεσής της από το φυσικό αέριο. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και εκεί θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες. Μάλιστα, διόρθωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλές δεκαετίες, καθώς είχε θεωρήσει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι δεδομένη ενώ αποδείχθηκε τελικά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο