Πολιτική

Νέα πρόταση – παρέμβαση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό

Νέα πρόταση – παρέμβαση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η πρόταση έρχεται λίγες ώρες πριν την έναρξη του αυριανού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Νέα πρόταση-παρέμβαση για τη μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία καταθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόταση έρχεται λίγες ώρες πριν την έναρξη του αυριανού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου και σε συνέχεια των προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται να κάνει μια ακόμη παρέμβαση ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός  πανευρωπαϊκού μηχανισμού  για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Φυσικό αέριο: Οι λόγοι που η Ελλάδα δεν δέχεται τη μείωση 15%

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της E.E., τροφοδοτείται από τον Turk Stream που μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω της ενισχυμένης πλέον ικανότητας ανεφοδιασμού με LNG φορτία από τη Ρεβυθούσα. Επομένως, η χώρα μας αλλά και οι «σύμμαχοί» της δεν έχουν κανέναν λόγο, εφόσον διαθέτουν επάρκεια, να υποκύψουν σε διλήμματα υποχρεωτικών περικοπών. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού του συμβουλίου υπουργών θα βρίσκεται παραταγμένο το ισχυρότερο μπλοκ της Ευρωζώνης: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, χώρες που επηρεάζονται καταλυτικά από τα τερτίπια του Ρώσου προέδρου και οι οποίες δεν διαθέτουν υποδομές LNG, επομένως είναι και οι πλέον ευάλωτες της ενεργειακής κρίσης. Ο Πούτιν έχει επιλέξει τον δρόμο της χειραγώγησης της Ευρώπης μέσω αυξομειώσεων στην ποσότητα του φυσικού αερίου, όπλο που σήμερα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την τροφοδοσία των χωρών αυτών και προεξοφλεί έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments