Ευρωπαϊκή Ένωση: Ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για άλλους έξι μήνες
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
“Η ΕΕ ανανεώνει τις οικονομικές κυρώσεις για τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για άλλους έξι μήνες”, αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωση του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει κατά έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας.
«Αυτές οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά το 2014 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία, επεκτάθηκαν σημαντικά το Φεβρουάριο του 2022, υπό το φως της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου. Επί του παρόντος οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας αποτελούνται από ένα ευρύ φάσμα τομεακών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στα οικονομικά, την ενέργεια, την τεχνολογία και τα αγαθά διπλής χρήσης, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα είδη πολυτελείας.
Φον ντερ Λάιεν: Η συνολική δέσμευση θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών για αποθήκευση αερίου ενόψει χειμώνα
“Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο” τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τη μείωση της ζήτησης στην ενέργεια.
Προσθέτει ότι «η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Συμβούλιο σε χρόνο ρεκόρ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής “Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα” που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα εξασφαλίσει μια ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα. Συμπληρώνει όλες τις άλλες ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας