Κόσμος

Φυσικό αέριο: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία των κρατών-μελών για το “emergency plan”

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη για τη δημιουργία “emergency plan” αναφορικά με το φυσικό αέριο

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη για τη δημιουργία “emergency plan” αναφορικά με το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με γερμανικά πρακτορεία το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa νωρίς σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

“Οι απειλές” της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν

Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με ότι συνέπειες υπάρχουν, επεσήμανε σε συνέντευξη της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε, δε, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να διακοπεί ολοκληρωτικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από τη Μόσχα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», τόνισε για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο