Κόσμος

ΗΠΑ – Κίνα: Σε τεντωμένο σχοινί οι σινο-αμερικανικές σχέσεις για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

ΗΠΑ – Κίνα: Σε τεντωμένο σχοινί οι σινο-αμερικανικές σχέσεις για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: asiatimes

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι θα πάρει «αποφασιστικά και δραστικά μέτρα» εάν το ταξίδι που προγραμματίζει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πραγματοποιηθεί, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο τη "φύση" τους

Ανησυχία φαίνεται πως έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι οργισμένες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις τς Κίνας, σχετικά με τη στήριξη που προσφέρουν στην Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ως δικό του έδαφος, αλλά ενόψει και της επίσκεψης που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Ταϊπέι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι θα «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» εάν το ταξίδι πραγματοποιηθεί.
Έκτοτε, ένας καταιγισμός παρατηρήσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους έχει προσθέσει μόνο την αίσθηση του συναγερμού.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι μια επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν «δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή». Την Πέμπτη, η Πελόζι είπε ότι είναι σημαντικό να δείξουμε υποστήριξη στην Ταϊβάν, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε ταξιδιωτικό σχέδιο επικαλούμενη λόγους ασφάλειας.
“Νομίζω ότι αυτό που έλεγε ο Πρόεδρος είναι ότι ίσως ο στρατός φοβόταν μήπως καταρριφθεί το αεροπλάνο μου ή κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω ακριβώς”, είπε η Πελόζι, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπάιντεν.
Την Κυριακή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με ανάρτησή του στο Twitter, προσφέρθηκε ωστόσο να συνοδεύσει την Πελόζι στο  ταξίδι της.
Η πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν εγείρει ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να παρέμβει στον εναέριο χώρο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος
Κατ’ ιδίαν, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ταϊβάν για να ανατρέψει το πιθανό ταξίδι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN .
Όμως, με την πιθανή επίσκεψη της Πελόζι να διαδραματίζεται πλέον δημόσια, οποιαδήποτε απόφαση να καθυστερήσει ή να μην πάει, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως παραχώρηση.
«H πρόεδρος Πελόζι θα πρέπει να πάει στην Ταϊβάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές στον Πρόεδρο Σι ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γι’ αυτό», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπεν Σάσε τη Δευτέρα. «Τέρμα η αδυναμία και η αυτο-αποτροπή».
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει δημόσια ποια « μέτρα» σχεδιάζει να λάβει, αλλά ορισμένοι Κινέζοι ειδικοί λένε ότι η αντίδραση του Πεκίνου μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτικό στοιχείο.
«Η Κίνα θα απαντήσει με άνευ προηγουμένου αντίμετρα — τα ισχυρότερα που έχει λάβει ποτέ από τις κρίσεις στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Shi Yinhong, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Η τελευταία μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώθηκε το 1995-1996, μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της Ταϊβάν, Lee Teng-hui, στις ΗΠΑ. Εξαγριωμένη από την επίσκεψη, η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν και η κρίση έληξε μόνο αφού οι ΗΠΑ έστειλαν δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή σε μια δυναμική επίδειξη υποστήριξης προς την Ταϊπέι.
«Εάν η Πελόζι προχωρήσει στην επίσκεψή της, οι Ηνωμένες Πολιτείες σίγουρα θα προετοιμαστούν να απαντήσουν στρατιωτικά σε μια πιθανή κινεζική στρατιωτική απάντηση», είπε ο Σι. «Η κατάσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι πολύ τεταμένη»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments