Κόσμος

Τουρκία: Προκλήσεων συνέχεια από τους γείτονες – Στη Μεσόγειο θα βγει το «Abdulhamid Han»

Τουρκία: Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία, μιας και η Άγκυρα είναι έτοιμη να βγάλει στη Μεσόγειο Θάλασσα και το τέταρτο γεωτρύπανο που διαθέτει η χώρα, το «Abdulhamid Han»

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία, μιας και η Άγκυρα είναι έτοιμη να βγάλει στη Μεσόγειο Θάλασσα και το τέταρτο γεωτρύπανο που διαθέτει η χώρα, το «Abdulhamid Han».

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει πως αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το βράδυ της Τρίτης έδωσαν ακριβή ημερομηνία, η οποία είναι 9 Αυγούστου, ενδεικτικό της… φούριας που έχει η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν.

Την αποκάλυψη έκανε το Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Το «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Το «Abdulhamid Han» αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδωσε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.

Πληθωρισμός στα χρόνια του «Σουλτάνου»

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 73% και, στις αρχές του μήνα, σκαρφάλωσε στο δυσθεώρητο 79%. Ο πληθωρισμός καλπάζει ταχύτατα στη χώρα του Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να παραμένει ουσιαστικά αδρανής.

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο μη ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές να επενδύουν χρήματα στην Τουρκία. Εξάλλου, το ποσοστό πληθωρισμού είναι τώρα περίπου 22 τοις εκατό υψηλότερο από τα επιτόκια, που είναι η χειρότερη αναλογία όλων των αναδυόμενων οικονομιών στον κόσμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα 1.000 ευρώ, που θα επένδυε τώρα κάποιος στην Τουρκία, θα άξιζαν μόνο 836 ευρώ σε ένα χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για μια απώλεια περίπου 16%.

Γι’ αυτό, όλο και λιγότεροι επενδυτές αποφασίζουν να επενδύσουν χρήματα στην Τουρκία. Κατά συνέπεια, δεν αγοράζουν τουρκικές λίρες, το επιτόκιο της οποίας συνεχίζει να πέφτει. Σε σχέση με το ευρώ, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 33% μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει τον πληθωρισμό. Όσο λιγότερο αξίζει η λίρα, τόσο φθηνότερες γίνονται οι εξαγωγές και ακριβότερες οι εισαγωγές. Οι τουρκικές εταιρείες κερδίζουν όλο και λιγότερα χρήματα με τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, αλλά, από την άλλη, πρέπει να πληρώνουν όλο και υψηλότερες τιμές για πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο