Φυσικό αέριο: Σε… δυσθεώρητα ύψη παραμένει η τιμή του – Σε “νευρική κρίση” η αγορά της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μπορεί να υπήρξε μία σταθεροποίηση της ροής του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, αλλά αυτή είναι αρκετά μειωμένη, σε σχέση με αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, και αυτό έχει μέρει μια σημαντική επίπτωση στην τιμή του.
Οι ροές στον ρωσογερμανικό αγωγό, την κύρια δίοδο εισόδου ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινούνται πλέον σταθερά στο 20% της χωρητικότητάς του, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η Gazprom. Οι παραδόσεις μέσω Ουκρανίας, οι οποίες αναμενόταν να μειωθούν, παραμένουν τελικώς επίσης σταθερές.
Η τιμή έχει σημειώσει αύξηση 33% τις έξι προηγούμενες ημέρες και την Τετάρτη άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, στις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η εκτίναξη της τιμής του αερίου τροφοδοτεί τον υψηλό πληθωρισμό και πλήττει σημαντικά την οικονομία της ηπείρου, μιας και τα ποσά έχουν ξεπεράσει τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, προκαλώντας αυτόματα οικονομική ασφυξία.
Gazprom και Siemens Energy ερίζουν για ζητήματα σχετικά με τη συντήρηση του εξοπλισμού τουρμπινών που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream. Η Ρωσία επικαλείται λειτουργικά προβλήματα τα οποία – υποτίθεται πως – την αναγκάζουν να μειώνει τις ροές, ενώ η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι δεν έχει λάβει αναφορές για προβλήματα τουρμπινών και υποθέτει ότι λειτουργούν κανονικά.
Ήδη από τα μέσα Ιουνίου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει μειώσει τις ροές του προς τη Γερμανία στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού.
Η βιασύνη της Ευρώπης να εξασφαλίσει μη ρωσικές προμήθειες αερίου έχει εκτινάξει τις τιμές και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από ασιατικές εταιρείες κοινής ωφέλειας για το καύσιμο. Ο Japan-Korea Marker, δείκτης για το spot LNG benchmark στη Βόρεια Ασία, έχει σημειώσει άνοδο 15%, στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την S&P Global.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Αυγούστου, σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή ήπειρο, κινείτο πτωτικά κατά 0,11%, στα 205 ευρώ η μεγαβατώρα, στις 13.25 ώρα Ελλάδος. Το βρετανικό αντίστοιχό του υποχωρούσε ισχυρότερα, κατά 2,1%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας