Politico: Το “φλέρτ” της Ρωσίας στην Αφρική αναγκάζει την ΕΕ να “ξανασκεφτεί” την Αιθιοπία
Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/ BBC
Οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας στην Αφρική έχουν ανησυχήσει Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τις επιφυλάξεις της ΕΕ απέναντι στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας,παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέτ ήταν κάποτε αγαπημένος της Δύσης και χαιρετίστηκε ως μεταρρυθμιστής, κέρδισε ακόμη και το Νόμπελ Ειρήνης 2019, αλλά πιο πρόσφατα έχει επικριθεί ότι διέταξε τη συστηματική δολοφονία αμάχων στην περιοχή Τίγκρεϊ κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ήταν απρόθυμη να ξαναρχίσει την πλήρη οικονομική στήριξη για το καθεστώς του Αχμέτ, παρά τις δοκιμαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη χώρα.
Ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ από τα μεγαλύτερα μέλη του μπλοκ υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην Αιθιοπία έχει καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση αυστηρών προτύπων της ΕΕ στη χώρα. Κράτη όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία να πιέζουν για αύξηση της χρηματοδότησης προς την αφρικανική χώρα . Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρέθηκε ακόμη και στην Αντίς Αμπέμπα την Τετάρτη, υποσχόμενος υποστήριξη και κατηγορώντας τις δυτικές δυνάμεις ότι διατηρούν μια αποικιακή νοοτροπία στην περιοχή.
«Υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την επιδείνωση των σχέσεων με την Αντίς Αμπέμπα και τους δυτικούς εταίρους της», δήλωσε ο Γουίλιμαμ Ντέιβισον, ανώτερος αναλυτής για την Αιθιοπία στο International Crisis Group. «Έτσι, υπάρχει μια γενική επιθυμία με ορισμένες χώρες για σταθερότητα με έναν σχετικά σημαντικό σύμμαχο για ανθρωπιστικές ανησυχίες, όπως η λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου».
Έχοντας αυτό υπόψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα 81,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για προγράμματα εκπαίδευσης και υγείας — αλλά κατέστησε σαφές ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν «εκτός των κυβερνητικών δομών», είπε εκπρόσωπος. Πιθανή χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ για την Αιθιοπία, η οποία διεκόπη εν μέσω του πολέμου, θα μπορούσε να αποδεσμευτεί τα επόμενα χρόνια, αφού τηρηθούν αυστηροί όροι, όπως η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
«Υπάρχει ένα άνοιγμα για δέσμευση με βάση την πρόοδο και πραγματικές ανησυχίες για την κάλυψη τυχόν κενών από την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ένας διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα. «Αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε απλώς να πετάξουμε έξω τους κανόνες και τις αξίες μας».
Αυτός ο σταθερός λογισμός υπογραμμίζει την ευρύτερη πρόκληση που ταλαιπωρεί τους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής: Πώς να επιδιώξουν τον δεδηλωμένο στόχο τους για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών στην Αφρική, που μερικές φορές σημαίνει παρακράτηση κεφαλαίων, ενώ το Κρεμλίνο κάνει εισβολές κατηγορώντας τη Δύση για τις προκλήσεις της Αφρικής και προσφέροντας ασυναγώνιστες συμφωνίες . Ή χειρότερα, να αφήσουμε τη Μόσχα να εξοπλίσει εμπόλεμους σε εύθραυστα κράτη και να ενδυναμώσει τους εγκληματίες πολέμου.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κήρυξε εκεχειρία στη σύγκρουση, η οποία έχει ήδη αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους ή στα πρόθυρα της πείνας. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την ηγεσία του Τιγκρέι έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Ωστόσο, η Επιτροπή είπε ότι δεν έχουν επιτευχθεί αρκετά για την επανέναρξη της δημοσιονομικής στήριξης που ανεστάλη μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Νοέμβριο του 2020.
«Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην Αιθιοπία… εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες, όπως η πρόσβαση σε καύσιμα, ενέργεια, τράπεζες, επικοινωνίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Σε αντίθεση με την ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αρχίσει να απλώνει το χέρι στον πρωθυπουργό Άχμετ. Η τράπεζα ανακοίνωσε τον Απρίλιο μια επιχορήγηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Τόγκρεϊ, που παραμένει υπό στρατιωτικό αποκλεισμό που εξακολουθεί να προκαλεί βάσανα σε εκατομμύρια πολίτες.
Την ίδια ώρα, η ρητορική που αναπτύσσεται δυσχεραίνει τη θέση των Βρυξελλών. Η Αιθιοπία δεν είναι σταθερό έδαφος για διαρκείς ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά η ειρήνη είναι απαραίτητη για την ανοικοδόμηση και την ενίσχυση των σχέσεων με έναν βασικό περιφερειακό σύμμαχο.
Οι δεσμοί της Αιθιοπίας με τη Ρωσία, οι οποίοι κάποτε περιλάμβαναν υποστήριξη από τη Σοβιετική Ένωση, σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια παρά μια προσπάθεια πλήρους μετάβασης στην τροχιά της Μόσχας. Η Ρωσία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις βαθιές τσέπες της Κίνας και τη «διπλωματία του μπλοκ επιταγών». Η Κίνα, για παράδειγμα, έχτισε την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Είναι επίσης σημαντικός ξένος επενδυτής στην Αιθιοπία.
Μια εύθραυστη ειρήνη
Οι εντάσεις εξακολουθούν να σιγοβράζουν σε ολόκληρη την Αιθιοπία, μια χώρα 120 εκατομμυρίων κατοίκων από περισσότερες από 90 εθνοτικές ομάδες. Υπάρχουν φόβοι ότι η Αιθιοπία θα μπορούσε να διασπαστεί καθώς η Αντίς Αμπέμπα προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία μέσω ενός συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης.
Ακόμη και με την πρόσφατη εισροή αναπτυξιακών ταμείων, η οικονομική αβεβαιότητα επικρατεί στη χώρα καθώς αντιμετωπίζει οικονομική κρίση μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης. Και υπάρχει φόβος ότι εάν η οικονομία καταρρεύσει, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη μετανάστευση όχι μόνο στην Αφρική αλλά και στην Ευρώπη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας