Κόσμος

Ενέργεια: Το “απλό κόλπο” της Ισπανίας για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ενέργεια: Σε μια σημαντική προτροπή, για την εξοικονόμηση της ενέργειας προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

Σε μια σημαντική προτροπή, για την εξοικονόμηση της ενέργειας προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς ζήτησε από υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να σταματήσουν να φορούν γραβάτες ώστε να ανακουφιστούν από τη ζέστη, καθώς κύματα καύσωνα σαρώνουν πολλές περιοχές της Ευρώπης αυξάνοντας σημαντικά τη χρήση ενεργοβόρων κλιματιστικών.

«Θα ήθελα όλοι να παρατηρήσετε ότι δεν φορώ γραβάτα», είπε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιβαρύνουν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και εντείνουν την ανησυχία για τις προοπτικές μιας προσπάθειας εξοικονόμησης περισσότερου φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχουν αποθέματα στην περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει περαιτέρω μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα έκτακτα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επί του παρόντος, δήλωσε: «Έχω ζητήσει από υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς και θα ήθελα να ζητήσω επίσης από τον ιδιωτικό τομέα – εάν δεν το έχουν κάνει ήδη – να μη φορούν γραβάτες όταν δεν είναι απαραίτητο, γιατί έτσι θα συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας».

Η απόφαση της Gazprom μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη Ρωσία

Ντόμινο εξελίξεων έφερε η απόφαση του ρωσικού κολοσσού της Gazprom για μείωση της προμήθειας στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατά 20% έφερε αυτόματα άνοδο στις τιμές κόστους και όπως ήταν λογικό επανάφερε τον κίνδυνο για πιθανή έλλειψη της ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα και μάλιστα οι διεθνείς αγορές θεωρούν πως αυτό το γεγονός θα πλήξει και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Capital Economics, μια πλήρης διακοπή της ροής του φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε ένα αυτοπροκαλούμενο χτύπημα και για την ίδια τη Ρωσία. Για την υπόλοιπη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εάν ενεργοποιούνταν τα δελτία περιορισμένης κατανάλωσης, θα είχαν άμεση επίπτωση στα νομίσματα, με περαιτέρω πτώση, κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και βαθύτερη ύφεση σε χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Όπως αναφέρει ο Liam Peach, οικονομολόγος του think tank, η Ρωσία δεν διαθέτει αρκετά εφεδρικά αποθέματα φυσικού αερίου, επομένως εάν διατηρήσει χαμηλά τις ροές προς την ΕΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί. Καθώς το 70% του φυσικού αερίου που παράγεται στη Ρωσία καταναλώνεται σε εγχώρια βάση και το 30% των εξαγωγών πηγαίνει σε χώρες εκτός της ΕΕ, η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να είναι 20% χαμηλότερη σε περίπτωση που μειωθούν όλες οι εξαγωγές της ΕΕ. Αυτό θα μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή κατά 1% και το ΑΕΠ κατά 0,3%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο