Κόσμος

Frankfurter Allgemeine: Ο Μπάιντεν και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Ο Μπάιντεν δεν κήρυξε την κλιματική αλλαγή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αλλά έδειξε ότι μπορεί να το κάνει σύντομα. 

Η αλλαγή του κλίματος, που αισθανόμαστε ως υπέρμετρη και επίμονη άνοδο της θερμοκρασίας τούτη την εποχή, είναι, σύμφωνα και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, μια υπαρξιακή απειλή, που δεν αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τον Πλανήτη συνολικά.

Εν όψει της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «έκτακτη κατάσταση» και ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για τη χώρα του. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή για το έθνος μας και τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν πριν από ελάχιστες ημέρες, επισκεπτόμενος ένα πρώην εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Μασαχουσέτη, η υποδομή του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στο μέλλον. «Πρόκειται για μια έκτακτη ανάγκη και έτσι θα την αντιμετωπίσω», είπε.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την εγχώρια υπεράκτια αιολική βιομηχανία και θα βοηθήσει τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσει την άνοδο της θερμοκρασίας. 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια διατίθενται για ένα πρόγραμμα της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (FEMA) για να βοηθήσει τις κοινότητες να οπλιστούν ενάντια στα κύματα καύσωνα, αλλά και τις ξηρασίες, τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους τυφώνες. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το κλίμα και το οικονομικό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία.

Ο Μπάιντεν δεν κήρυξε την κλιματική αλλαγή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αλλά έδειξε ότι μπορεί να το κάνει σύντομα. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης — και τις επόμενες εβδομάδες, θα χρησιμοποιήσω τη δύναμη που έχω ως Πρόεδρος για να μεταφράσω αυτά τα λόγια σε επίσημη κυβερνητική δράση». Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα δώσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ περισσότερα περιθώρια ελιγμών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επαναδιαθέσει ομοσπονδιακά κεφάλαια, για παράδειγμα, και να τα επενδύσει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε, επίσης, να ερμηνευθεί ως νομική βάση για τον αποκλεισμό των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια από εταιρείες ενέργειας ή πολιτείες που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη χώρα στην εκπομπή αερίων που καταστρέφουν το κλίμα, μετά την Κίνα.

Πάντως, η όλη κίνηση για το θέμα της προστασίας του κλίματος είναι πολύ σημαντική για τον Δημοκρατικό Πρόεδρο των ΗΠΑ, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Εάν οι Δημοκρατικοί έχουν λίγα να προσφέρουν όσον αφορά το κλίμα, που είναι ένα από τα βασικά τους ζητήματα, πιθανότατα θα κοστίσει στους ψηφοφόρους.

Μέχρι στιγμής, όμως, τα σχέδια του Μπάιντεν για το κλίμα έχουν αποτύχει στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί εξαρτώνται από όλες τις ψήφους του κόμματός τους λόγω της ισχνής πλειοψηφίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο