Bloomberg: Η Ρωσία χρηματοδοτεί πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας
Πηγή Φωτογραφίας: wikipedia
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη το παγκόσμιο ενημερωτικό δίκτυο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό μέση της μεταφοράς χρημάτων από εταιρεία του ρωσικού δημοσίου.
Ο πυρηνικός σταθμός κατασκευάζεται στις ακτές της Μεσογείου και το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με βάση τους συντάκτες του δημοσιεύματος, την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία Rosatom έστειλε περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Akkuyu Nuclear JSC. Αυτή είναι μία κατασκευαστική εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Τουρκία.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα αυτό του Bloomberg και μαρτυρίες Τούρκων αξιωματούχων, άλλες δύο ανάλογες μεταφορές δολαρίων είναι προγραμματισμένες για την τρέχουσα και για την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά το δημοσίευμα, «οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες».
Επισημαίνεται στο επίμαχο δημοσίευμα ότι «ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, που αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες».
Οι συντάκτες υπενθυμίζουν ότι «η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία».
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία έχει λάβει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία έχει επίσης έχει μπει στη λίστα κυρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που είναι επί της ουσίας το εργοστάσιο κατασκευής δεν έχουν λάβει πάντως κυρώσεις.
Τόσο εκπρόσωπος της Akkuyu Nuclear JSC όσο και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο περιθώριο του ρεπορτάζ.
Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρουν πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι, που ζητούν να μην κατονομαστούν λόγω των προεκτάσεων και της σημασίας που παίρνει το θέμα.
Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας