Κόσμος

G7: Εφαρμόζουν άμεσα τον μηχανισμό του ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

G7: Ένα σχέδιο, για τον περιορισμό της τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, είναι έτοιμη να εφαρμόσουν οι Επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Ένα σχέδιο, για τον περιορισμό της τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, είναι έτοιμη να εφαρμόσει η G7, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που δε αφήσει ανεξέλεγκτη τη Μόσχα για κάνει “παιχνίδι” με το “μαύρο χρυσό”.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι τυχαία μιας και τότε τίθενται σε ισχύ και οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου.

«Ο στόχος εδώ είναι να ευθυγραμμιστούμε με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο μηχανισμός ανώτατων τιμών θα τεθεί σε ισχύ την ίδια στιγμή», δήλωσε.

Οι χώρες των G7, που ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, τόνισαν τον περασμένο μήνα ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό για να περιορίσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Έκτοτε έχουν καταβληθεί προσπάθειες να προστεθούν η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες ήδη αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση σε σχέση με την τιμή της αγοράς.

«Έχουμε ήδη ακούσει από πολλές ασιατικές χώρες που ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν στον συνασπισμό είτε να κατανοήσουν καλύτερα το σημείο στο οποίο θα καθοριστεί η τιμή, προκειμένου να ενισχύσουν τα χέρια τους στις διαπραγματεύσεις τους με τους Ρώσους για μελλοντικά συμβόλαια», δήλωσε ο αξιωματούχος της G7 και συνέχισε «Η τιμή που θα καθοριστεί από την G7 θα δημοσιοποιηθεί για το λόγο αυτό».

Η Κίνα και η Ινδία ενδιαφέρονται για την ιδέα της ελαχιστοποίησης του κόστους εισαγωγής πετρελαίου, επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό μέσω των συχνά επιδοτούμενων τιμών λιανικής και του πληθωρισμού, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι G7 επιθυμούν η τιμή του ρωσικού αργού να καθορίζεται από τα μέλη του καρτέλ των αγοραστών σε επίπεδο υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας, ώστε να παρέχεται κίνητρο στο Κρεμλίνο να συνεχίσει την άντληση, αλλά πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες υψηλές τιμές της αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή μεταξύ της συμφωνίας για χαμηλότερα, αλλά συνεχή έσοδα και της μηδενικής σχεδόν είσπραξης εσόδων μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο αργού πετρελαίου της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία θα δυσκολευτεί να πουλήσει το αργό της αλλού, επειδή οι κυρώσεις της ΕΕ προβλέπουν την απαγόρευση όλων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συνδέονται με το εμπόριο του πετρελαίου της, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων, των αντασφαλίσεων και της χρηματοδότησης φορτίων και πλοίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο