Κόσμος

Φυσικό αέριο: Τι αναφέρουν τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενέργειας για τον κόφτη

Φυσικό αέριο: Τι αναφέρουν τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενέργειας για τον κόφτη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Η συμφωνία των υπουργών της Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιορισμού του ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15%, έδωσε στις χώρες του Νότου μια "νίκη", αλλά για το Βορρά έναν συμβιβασμό εθελοντικής αλληλεγγύης

Η συμφωνία των υπουργών της Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιορισμού του ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15%, έδωσε στις χώρες του Νότου μια “νίκη”, αλλά για το Βορρά έναν συμβιβασμό εθελοντικής αλληλεγγύης, και γι’ αυτό το λόγο οι αναλυτές πήραν ξανά το συμφωνηθέν κείμενο για να διαβάσουν αναλυτικά κάθε παράγραφο και κάθε όρο.

Χρειάστηκε οι χώρες να συμφωνήσουν σε μια σειρά εξαιρέσεων από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, με τις χώρες του Νότου να φαίνονται μεν κερδισμένες, όμως οι εξαιρέσεις είναι τόσες πολλές που πρόκειται για «μια πρόταση… σουρωτήρι» όπως εύστοχα σχολίασε ανώτατος παράγοντας της ΕΕ.

«Η ΕΕ έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να λάβει στιβαρές αποφάσεις, ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή» είπε η πηγή και έδειξε στην «αγαπημένη» πλέον παράγραφο που βάζουν συνήθως οι Βόρειοι σε κάθε συμβιβασμό και «νίκη» του Νότου.

Πρόκειται για την εξής παράγραφο της συμφωνίας που λέει: «H Επιτροπή θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο (σ.σ. για κατάσταση συναγερμού) αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος εφοδιασμού φυσικού αερίου ή αν τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη δηλώσουν κατάσταση συναγερμού σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη».

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι τελικές αποφάσεις φεύγουν από τα χέρια της Κομισιόν και πάνε στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ. Και μπορεί μεν να βρεθούν 5 κράτη μέλη που θα δηλώσουν κατάσταση συναγερμού, όμως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί με ειδική πλειοψηφία. Και εκεί είναι που ο Βορράς συνήθως περνάει τη γραμμή του ή επιβάλλει νέους συμβιβασμούς και πολλούς αστερίσκους.

Με άλλα λόγια, εάν η Ελλάδα και ο Νότος θέλουν να ενεργοποιήσουν τη συμφωνία θα πρέπει να περάσουν από τις συμπληγάδες των άλλων κρατών μελών και όχι της Κομισιόν, που θα ενεργοποιούσε αυτόματα την συμφωνία εάν υπέβαλαν σήματα εκτάκτου ανάγκης πέντε κράτη μέλη.

Η άμεση απάντηση της Gazprom

H Ρωσία βεβαίως βρήκε την ευκαιρία και «απάντησε» άμεσα, θολώνοντας περισσότερο το τοπίο για τις τιμές ενόψει χειμώνα. Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταμάτησε να τροφοδοτεί τη γειτονική Λετονία με αέριο, κατηγορώντας την για παραβίαση όρων αναφορικά με την παραλαβή αερίου.

Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το παιχνίδι «ανοίγω-κλείνω» των Ρώσων, δεν είναι προβλέψιμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλεφθεί η μέση τιμή του φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη διακόψει την παροχή αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, που αρνήθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα ώστε να πληρώνουν το φυσικό αέριο στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments