Nέα της αγοράς

Η Βουλή αλλάζει και γίνεται «πράσινη»

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου έργου έχουν ήδη προχωρήσει οι αποξηλώσεις τοπικών και κεντρικών κλιματιστικών μονάδων μεταξύ των οποίων και εκείνων που βρίσκονται στο γραφείο Πρωθυπουργού και της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου

Στην ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισής της προχωρά η Βουλή των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου της Βουλής στοχεύει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Είναι μια σύνθετη διαδικασία λόγω της ιστορικότητας και της παλαιότητας του κτιρίου παρά τις διαχρονικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Ως εμπροσθοβαρές έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη δημοπράτησή του από το 2015, όταν έλαβε προένταξη από τη Διαχειριστική Αρχή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης να επικαιροποιούνται τη διετία 2018-2019, το έργο δημοπρατήθηκε τελικά στις 15/11/2019 με διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα τιμή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €2.794.020 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και η συμβατική δαπάνη του ανήλθε στα €2.726.675 (η σύμβαση υπογράφηκε στις 15/4/2020 με χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη).

Οι στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, κατά τουλάχιστον μια ενεργειακή κατηγορία ή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%, με ταυτόχρονη μείωση και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, της τάξεως του 39%. Σε βάθος χρόνου θα συντελεστεί σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, ενώ η μείωση εκπομπών CO2 επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
  • Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (θέρμανση/ψύξη) με τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος εργασίας στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στο κτίριο.
  • Την αυτονομία του κλιματισμού στους γραφειακούς χώρους.

Οι επεμβάσεις

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου έργου έχουν ήδη προχωρήσει οι αποξηλώσεις τοπικών και κεντρικών κλιματιστικών μονάδων μεταξύ των οποίων και εκείνων που βρίσκονται στο γραφείο Πρωθυπουργού και της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έχουν προχωρήσει και αλλαγές των σωληνώσεων των δικτύων ζεστού και κρύου νερού καθώς και απορροής συμπυκνωμάτων. Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες έχουν εγκατασταθεί και στο δώμα του κτιρίου της Βουλής για τις αίθουσες του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, ενώ έχει προχωρήσει και η εγκατάσταση για τον κλιματισμό των γραφείων και χώρων συγκέντρωσης κοινού, κεντρικών μονάδων αντλιών θερμότητας καθώς και η εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης του Κτιρίου (BMS), το οποίο ελέγχει όλα τα συστήματα κλιματισμού και έχει διασυνδεθεί με υφιστάμενα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (σύστημα διαχείρισης εξωτερικού φωτισμού – διαδρόμων κ.λπ.). Επίσης, έχουν εγκατασταθεί νέα κουφώματα εξωτερικών όψεων στη θέση των παλαιών ξύλινων που υπήρχαν, με σημαντικά βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, ενώ έγινε και προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα του Μεγάρου.

Για τις ανάγκες του έργου:

  • Εκτελέστηκαν παρεμβάσεις σε χώρους (θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι) έκτασης 25.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) από το συνολικό εμβαδόν των 27.000 τ.μ. του Μεγάρου της Βουλής.
  • Εγκαταστάθηκαν περίπου 15 χιλιόμετρα καλωδίων διαφόρων διατομών.
  • Εγκαταστάθηκαν περίπου τρία χιλιόμετρα μονωμένων σωληνώσεων θερμού – ψυχρού νερού διαφόρων διατομών.
  • Το δώμα (ταράτσα) του Μεγάρου καλύφθηκε με 4.000 τετραγωνικά μέτρα θερμομονωτικών πλακών και 200 τετραγωνικά μέτρα ειδικής μόνωσης.
  • Χρησιμοποιήθηκαν τρεις τόνοι αλουμινίου για την κατασκευή δικτύου αεραγωγών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο