Le Monde: Δημογραφική βουτιά διαρκείας για την Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Με πληθυσμό που υπολογίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο, η Κίνα, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης λόγω της άφιξης της Πελόσι στην Ταιβάν, είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Για πόσο καιρό όμως ακόμα; Η χώρα αναμένει, μάλιστα, να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο πληθυσμός της Κίνας θα αρχίσει να μειώνεται έως το 2025, παρά το bonus της πολιτικής του ενός παιδιού που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Η ασιατική χώρα αντιμετωπίζει μια δημογραφική κρίση με εργατικό δυναμικό που γερνά ταχέως, οικονομική επιβράδυνση και τη χαμηλότερη πληθυσμιακή αύξηση εδώ και δεκαετίες. Πέρυσι, το ποσοστό γεννήσεων έφθασε σε ιστορικό χαμηλό και αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί.
«Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Θα εισέλθει σε φάση αρνητικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του δέκατου τέταρτου Πενταετούς Προγράμματος (2021-2025)», προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας σε έκθεσή του που είδες το φως της δημοσιότητας, την Δευτέρα 1η Αυγούστου.
Η Κίνα έχει χαλαρώσει την πολιτική της για τον έλεγχο των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια. Επέτρεψε στα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά το 2016 και τρία από πέρυσι.
Αλλά αυτές οι αποφάσεις δεν οδήγησαν σε μια έκρηξη των γεννήσεων. Τα ζευγάρια πιέζονται ιδιαίτερα από το αυξανόμενο κόστος ζωής, στέγασης και, κυρίως, της εκπαίδευσης των παιδιών. «Η πολιτική μας για το βοήθημα γεννήσεων είναι ατελής, υπάρχει μεγάλο κενό σε σχέση με την κατάσταση της δημογραφικής ανάπτυξης και τις προσδοκίες του πληθυσμού», υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας.
Για να ενθαρρύνει τις γεννήσεις, το Υπουργείο τάσσεται υπέρ της μείωσης της οικονομικής πίεσης στα ζευγάρια μέσω των πολιτικών στέγασης, εκπαίδευσης και φορολογίας.
Από την πρώτη ημέρα του Αυγούστου, η μεγάλη πόλη Χανγκτσόου στην ανατολική Κίνα προσφέρει σε οικογένειες με τρία παιδιά δάνεια με μεγαλύτερα ποσά για την αγορά πρώτης κατοικίας. Άλλες τοποθεσίες έχουν επίσης εφαρμόσει υποστηρικτικές πολιτικές τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το 2021, η Κίνα κατέγραψε 10,62 εκατομμύρια γεννήσεις. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδό της τουλάχιστον από το αρκετά μακρινό 1978, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που εύλογα ανησυχεί τις αρχές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας