Κόσμος

Ρωσία: Η Κίνα έχει δικαίωμα να παίρνει μέτρα για να προστατέψει την “κυριαρχία” της

Ρωσία: Η Κίνα έχει δικαίωμα να παίρνει μέτρα για να προστατέψει την “κυριαρχία” της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ρωσία: Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα [2/8] ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα "απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της"

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα [2/8] ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα “απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της”, χαρακτηρίζοντας “σαφή πρόκληση” την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

“Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν “σαφή πρόκληση” με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

Η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο νωρίτερα σήμερα σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.

Η Πελόζι στην Ταιβάν: Τα κλειδιά μιας έντασης

Εδώ και ελάχιστες ώρες, η Νάνσι Πελόζι βρίσκεται στην Ταιβάν, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας, οι οποίες, με τη σειρά τους, δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου: των ΗΠΑ και τις Κίνα.

Η ένταση είναι εξαιρετικά υψηλή ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που είναι ήδη φορτισμένη από τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι καταβολές εντοπίζονται στα τέλη του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, όταν το Πεκίνο διεκδίκησε την Ταιβάν ως μία από τις επαρχίες του. Η Κίνα θεωρεί την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ως μεγάλη πρόκληση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της στην Ταιβάν.

Η Ταιβάν έχει ειδικό καθεστώς αφού λειτουργεί ως πολιτικά ανεξάρτητο κράτος, με τη δική του κυβέρνηση και τη δική του σημαία. Το Πεκίνο υπερασπίζεται την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα». Με το τέλος του ενιαίου κόμματος το 1986 και μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου τον επόμενο χρόνο, το νησί της Ταιβάν κινήθηκε προς πιο δημοκρατική κατεύθυνση. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταιβάν χαρακτηρίζονται από προσεγγίσεις, αλλά και από εντάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments