Ο Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε το ότι οι εκλογείς στο Κάνσας απέρριψαν χθες Τρίτη πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος που θα άνοιγε τον δρόμο για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση ή την επιβολή πολύ πιο αυστηρών περιορισμών στις ιατρικές επεμβάσεις αυτής της φύσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε ότι η νίκη των υπερασπιστών του δικαιώματος στην άμβλωση στο Κάνσας, βαθιά συντηρητική πολιτεία, δείχνει πως «η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση» σε επεμβάσεις αυτού του είδους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
«Το Κογκρέσο θα όφειλε να ακούσει τη βούληση του αμερικανικού λαού και να αποκαταστήσει τις πρόνοιες» που ακύρωσε τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο, αναιρώντας την απόφασή του στην υπόθεση Roe v. Wade (1973) με την οποία κατοχυρώθηκε το δικαίωμα, πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Η χθεσινή διαδικασία ήταν το πρώτο δημοψήφισμα σε πολιτειακό επίπεδο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Παρακολουθήθηκε στενά, καθώς θεωρείται πρώιμος δείκτης για το εάν και κατά πόσον το ζήτημα της άμβλωσης θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Πυρηνική απειλή: Παρέμβαση Γ.Γ. ΟΗΕ στον απόηχο δηλώσεων Πούτιν
Στον απόηχο των διφορούμενων δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου, ότι «σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές», ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε απόσταση μόλις μιας «λανθασμένης κρίσης» από την «πυρηνική εξόντωση», ζητώντας με σαφήνεια τη δημιουργία ενός κόσμου «χωρίς πυρηνικά όπλα».
Μια «παρεξήγηση» ή «μια λανθασμένη εκτίμηση» χωρίζει την ανθρωπότητα από τον «πυρηνικό αφανισμό», προειδοποίησε ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι ένας τέτοιος κίνδυνος δεν ήταν γνωστός από την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στο δυτικό και σοσιαλιστικό μπλοκ.
«Έως τώρα, ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί. Αλλά η τύχη δεν είναι μια στρατηγική ή μια ασπίδα για την αποτροπή της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε πυρηνική σύγκρουση», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της Διάσκεψης των 191 υπογραφόντων τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.