Κόσμος

Πελόζι: Πως υποδέχθηκαν την επίσκεψη της στη Ταϊβάν – Ψυχράθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνα

Πελόζι: Δεν είναι η πρώτη φορά που η  Νάνσι Πελόζι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, μιας και οι σχέσεις της με τη χώρα έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που η  Νάνσι Πελόζι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, μιας και οι σχέσεις της με τη χώρα έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις. Η επίσκεψή της στην Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ήρθε να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο αντιπαραθέσεων του παρελθόντος, καθώς κατά καιρούς έχει αποδοκιμάσει έντονα την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα.

Το ταξίδι της 82χρονης προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε χαρακτηριστεί «εξαιρετικά επικίνδυνο» από το Πεκίνο, προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως και αντιδράσεις ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Πελόζι έχει σφοδρούς επικριτές ιδιαίτερα στους κόλπους των συντηρητικών.

Ο Λευκός Οίκος έδειξε αμηχανία αναφορικά με την επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που μετέφερε την Πελόζι. Ο εκπρόσωπος Τζον Κέρμπι υποστήριξε πάντως ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν στο παρελθόν. Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί από το 1997 και το ταξίδι του προκατόχου της, του Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη διπλωματία «στρατηγικής ασάφειας» σε σχέση με την Ταϊβάν. Αναγνωρίζουν μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν αποφασιστική υποστήριξη στην Ταϊπέι. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, η Νάνσι Πελόζι διαβεβαιώνει ότι η επίσκεψή της έχει στόχο «να βρεθεί στο πλευρό της Ταϊβάν, όπου η δημοκρατία απειλείται».

Μάλιστα δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την άφιξη της στη χώρα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για την Κίνα, λέγοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου οι πολιτειακοί άρχοντες της Κίνας είχαν δώσει το στίγμα τους, πριν ακόμα φτάσει η Πελόζι στην Ταϊβάν. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είχε πει ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί που «παίζουν με τη φωτιά» στο θέμα της Ταϊβάν, «δεν θα έχουν καλό τέλος».

Το Πεκίνο μάλιστα, αντέδρασε άμεσα καθώς έκλεισε για τα αεροπλάνα τον εναέριο χώρο πάνω από την Ταϊβάν, την ώρα που το αεροπλάνο της Πελόζι πλησίαζε στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Φυσικά η Κίνα δεν έμεινε εκεί αντιδρώντας λίγο αργότερα «σήκωσε» Su-35 τα οποία περιπολούν την πόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο