Πολιτισμός

Το μιούζικαλ με την ζωή της «Φρίντα Κάλο» μεταφέρεται στο Μπρόντγουεϊ

Η διάσημη Μεξικανή ζωγράφος αποκτά επιτέλους το δικό της μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Το «Frida, The Musical», το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2024, θα ανέβει με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς της.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της στο νοσοκομείο, η Κάλο άρχισε να ζωγραφίζει τακτικά, μια τέχνη που συνέχισε να τελειοποιεί και να μελετά στα χρόνια που ακολούθησαν. Καθώς περνούσε μήνες στο κρεβάτι, η μητέρα της έστησε ένα φορητό καβαλέτο και έναν καθρέφτη, ώστε να μπορεί να εξασκείται στη ζωγραφική του προσώπου της.

«Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, άρχισα να ζωγραφίζω», θυμήθηκε κάποτε η ίδια.

Ενώ σπούδαζε στο National Preparatory School στις αρχές της δεκαετίας του 1920, συνάντησε για πρώτη φορά τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, και οι δυο τους είχαν μια έντονη σχέση. Παντρεύτηκαν το 1929, χώρισαν το 1939 και ξαναπαντρεύτηκαν το 1940.

Η αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα συνέχισε να ζωγραφίζει και να θαμπώνει τους επισκέπτες των γκαλερί με το έργο της, ιδίως με τις εντυπωσιακές αυτοπροσωπογραφίες της. Υπέστη πνευμονική εμβολή και πέθανε το 1954 σε ηλικία 47 ετών.

Μέχρι στιγμής, οι δημιουργοί του μιούζικαλ έχουν γράψει δέκα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και ένα με τίτλο «Wings» που εξερευνά το σθένος της ζωγράφου.

Η εγγονή-ανιψιά της, Mara Romeo, αναφέρει ότι η Κάλο «καθοδηγούνταν από ένα ατελείωτο πάθος για τη ζωή», λέγοντας ακόμα: «Ελπίζω ότι αυτή η παράσταση θα εμπνεύει τις γυναίκες να έχουν το θάρρος να αγωνιστούν για τα όνειρά τους».