Κόσμος

The Guardian: Το οικονομικό φόντο της αναμέτρησης Σούνακ – Τρας

Η Λιζ Τρας ισχυρίστηκε ότι τα σχέδιά της για μείωση των φόρων θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επικείμενη ύφεση, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε πληθωρισμό 13% και ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. 

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας ως υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας. Αν και ξεκάθαρα φιλελεύθεροι, οι δύο υποψήφιοι δεν συμπίπτουν ως προς την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής και της οικονομικής ύφεσης. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι φημίζονται, σε απόσταση από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για το πρακτικό πνεύμα τους, φήμη που επιβεβαιώνεται και από το οικονομικό πρακτικό περίγραμμα της αναμέτρησης ανάμεσα στα δύο κορυφαία στελέχη των Τόρηδων, όπως αυτή εκτυλίχθηκε και χθες βράδυ μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Συγκεκριμένα, η Λιζ Τρας ισχυρίστηκε ότι τα σχέδιά της για μείωση των φόρων θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επικείμενη ύφεση, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε πληθωρισμό 13% και ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή της, η Υπουργός Εξωτερικών αμφισβητήθηκε από τη σκοπιά τω ζοφερών προβλέψεων που έκανε η Τράπεζα τη Αγγλίας την Πέμπτη, καθώς αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτό που είπε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας είναι, φυσικά, εξαιρετικά ανησυχητικό. Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο», είπε. «Μπορούμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα και μπορούμε να κάνουμε πιο πιθανή την ανάπτυξη της οικονομίας», απάντησε η υποψήφια Πρόεδρος των Τόρηδων.

Ο Σουνάκ, ο οποίος εμφανίστηκε μετά την Τρας, ενίσχυσε τις επικρίσεις του για το σχέδιό της ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πρόταση της συνυποψηφίας του θα οδηγούσε σε «μιζέρια για εκατομμύρια». «Τα φώτα στην οικονομία είναι στο κόκκινο  και η βασική αιτία είναι ο πληθωρισμός. Ανησυχώ ότι τα σχέδια της Λιζ Τρας θα επιδεινώσουν την κατάσταση», είπε ο Σούνακ.

Επίσης, όταν η Τρας ρωτήθηκε τι άλλο θα έπραττε για να αντιμετωπίσει τις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας, η Τρας αναφέρθηκε στην πρότασή της για προσωρινή παύση των πράσινων εισφορών που προσθέτουν περίπου 150 λίρες στους οικιακούς λογαριασμούς.

Ειδικότερα, η Τρας απέρριψε την ιδέα ενός απροσδόκητου φόρου στα μεγάλα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών: «Οι μέτοχοι δεν είναι όλοι άντρες με κοστούμια που κάθονται στα γραφεία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως δωρεάν χρήματα, και απλώς πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτήσει τη φήμη ότι εισπράττει αυθαίρετα χρήματα σε φόρους».

Ο Σουνάκ, από την πλευρά του, τόνισε επίσης ότι θα κάνει περισσότερα ως Πρωθυπουργός για να βοηθήσει τους σκληρά πιεσμένους καταναλωτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έρχεται. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας – μια πολιτική που είχε απορρίψει κατά το παρελθόν.  Κι όταν ρωτήθηκε για την ύφεση, είπε: «Δεν είναι η φορολογική επιβάρυνση που προκαλεί την ύφεση. Αυτό είναι απλά λάθος. Αυτό που προκαλεί την ύφεση είναι ο πληθωρισμός. Αυτή είναι η ρίζα των προβλημάτων, όχι μόνο εδώ, αλλά στην Αμερική και αλλού στον κόσμο σήμερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο