Ενέργεια: Ο “πόλεμος” φυσικού αερίου με το LNG έχει φέρει έντονο προβληματισμό στην αγορά
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μία από μάχες που καλούνται να κάνουν Ασία και Ευρώπη, όπου το πρώτο πράγμα που έχουν να κάνουν είναι το κλείδωμα προμηθειών φυσικού αερίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να εντείνει περισσότερους κινδύνους για αύξηση των τιμών της ενέργειας, μιας προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή.
Οι τρεις χώρες της Ανατολικής Ασία, Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ο δεύτερος και τρίτος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο, από φόβο μήπως τιμολογηθούν ακριβότερα αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η ζήτηση της Ευρώπης αυξάνεται.
Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Ασία έρχεται σε μια στιγμή που το LNG, το οποίο μεταφέρεται με γιγάντια δεξαμενόπλοια, είναι σε μεγάλη ζήτηση καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που έχει αυξήσει απότομα το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και έχει προκαλέσει οδυνηρό πλήγμα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας αγώνας για την εξασφάλιση φορτίων LNG μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 2023», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας φυσικού αερίου με έδρα την Ασία, προσθέτοντας ότι η κίνηση γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο. “Δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην τιμολόγηση αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, επειδή ο καθυστερημένος αγοραστής θα είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος”.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα «έχουν ένα θέμα με την ενεργειακή ασφάλεια. Ανησυχούν πραγματικά για το τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε ο Copson. «Πιστεύω ότι φέτος και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, θα δείτε συνεχή ανταγωνισμό με Ευρώπη και Ασία να υποβάλλουν προσφορές στην αγορά».
Η Ασία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για το LNG, με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο. Στο παρελθόν η τιμή αναφοράς στην Ασία πολλές φορές έχει βρεθεί πάνω από την ευρωπαϊκή. Ωστόσο, η TTF, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, είναι τώρα σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη ασιατική, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας