Ιταλία: Τα κόμματα της χώρας υπόσχονται εφαρμογή της «ατζέντας Ντράγκι»
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σε ενάμιση μήνα περίπου οι Ιταλοί θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανανέωση του κοινοβουλίου. Και στις πρώτες αυτές, ζεστές ημέρες του Αυγούστου, τα διάφορα κόμματα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα, που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, για να πείσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν.
Λόγω και της ασυνήθιστης αυτής επιλογής -να στηθούν οι κάλπες αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού-, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις έχουν επιλέξει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα πολιτικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, καθώς και στις συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια και στον γραπτό Τύπο. Η εποχή των μεγάλων πολιτικών συγκεντρώσεων, και στην Ιταλία, έχει παρέλθει οριστικά.
Στο μεταξύ, μπορεί ήδη κάποιος να διακρίνει μια νέα ξεκάθαρη τάση: για όλες, σχεδόν, τις δυνάμεις του κεντρώου χώρου, η «ατζέντα Ντράγκι», δηλαδή τα κύρια σημεία αναφοράς και δράσης της κυβέρνησης του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αποτελούν ουσιαστικό πυρήνα. Πρόκειται κυρίως για αναλυτικές αναφορές στον τομέα της ενέργειας, στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις εργολαβίες του δημοσίου και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί βασικής σημασίας την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ώστε η Ιταλία να μπορέσει να λάβει όλα τα χρήματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται συνολικά για 220 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο δε υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο (ο οποίος εγκατέλειψε τα Πέντε Αστέρια και τώρα κινείται στον χώρο του μετριοπαθούς κέντρου) πρότεινε «να σταλεί από όλα τα κόμματα επιστολή στις Βρυξέλλες με αίτημα να εγκριθεί το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, όπως ακριβώς έχει προτείνει ο Ντράγκι». Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε θέσει ως στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το φυσικό αέριο της Μόσχας το πολύ μέχρι το τέλος του 2023.
O Κάρλο Καλέντα, επίσης, πρώην υπουργός ανάπτυξης και νυν επικεφαλής του κόμματος Azione (Δράση), δήλωσε με σαφήνεια ότι όσοι θέλουν να συμπορευθούν μαζί του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο της ατζέντας Ντράγκι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Η τάση αυτή παρατηρείται, σε ένα μικρό βαθμό, ακόμη και στα Αδέλφια της Ιταλίας: η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, στη συνεχή προσπάθειά της να καθησυχάσει τις αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι «το κόμμα της, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, «συμμερίσθηκε πάντα τις επιλογές της κυβέρνησης Ντράγκι και δεν έθεσε ποτέ υπό αμφισβήτηση την απεριόριστη στήριξη του Ουκρανικού λαού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας