Τεχνολογία

Ψηφιακή αμνησία – Αισθάνεστε χαμένοι χωρίς το τηλέφωνό σας;

Η ψηφιακή αμνησία δημιουργεί εμπόδια στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, ανακαλούν και θυμούνται γεγονότα

Η αλλαγή στη μνήμη της Rita Mathur ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσει να παρατηρεί τις αλλαγές. Ο γιατρός της κατάλαβε αμέσως τι συνέβαινε η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας όχι μόνο επηρέαζε τη μνήμη της, αλλά την  έκανε ανήσυχη και νευριασμένη.

Τι προκαλεί την ψηφιακή αμνησία;

Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων μεταξύ 40-50 ετών το βιώνει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες, όταν η απομνημόνευση αριθμών τηλεφώνου και η διόρθωση της ορθογραφίας γινόταν στο χαρτί. Αλλά σήμερα, η τεχνολογία κάνει τα πάντα για εμάς, από την κλήση των αριθμών μας μέχρι τη συμπλήρωση των προτάσεών μας.

«Ο εγκέφαλος θα σκουριάσει αν δεν τον χρησιμοποιήσετε», σύμφωνα με τον νευρολόγο Dr Pradeep Kumar από το Pune. «Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που πρέπει να εργάζονται συνεχώς για να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό. Σίγουρα, η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Η άνεση που προσφέρει είναι απίστευτη. Αλλά έχει ένα κόστος—η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία που μας κάνει χαζούς και ατημέλητους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Εκτός από τη διαμόρφωση εθιστικών συμπεριφορών, η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας. Η παραμέληση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, σύμφωνα με μια κλινική μελέτη νευροεπιστήμης του 2020.

«Τα κρούσματα αϋπνίας έχουν αυξηθεί μεταξύ 25-40 ετών. Τα παιδιά του σχολείου μου έρχονται με παράπονα για στέρηση ύπνου, βαριά μάτια και πονοκεφάλους. Όλοι είναι εθισμένοι στην οθόνη», λέει ο Δρ Gurpreet Singh Dillon, ειδικός εσωτερικής ιατρικής από το Indore.

«Μείνετε μακριά από το τηλέφωνό σας για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Αντικαταστήστε το Διαδίκτυο με ανάγνωση, ένα άθλημα, ένα όργανο, ή ακούγοντας ένα podcast», συμβουλεύει ο Singh. Και το πιο σημαντικό, κάντε ένα διάλειμμα για διακοπές»

Τα πρώτα σημάδια ψηφιακής αμνησίας

✥ Ταραγμένος όταν δεν υπάρχουν τεχνολογικές συσκευές όπως το τηλέφωνο, ο υπολογιστής, το GPS κ.λπ.

✥ Ξεχνώντας απλά καθημερινά πράγματα, ημερομηνίες και ραντεβού

✥ Έχετε πάρα πολλές ημιτελείς εργασίες γιατί φαίνεται ότι δεν μπορείτε να οργανώσετε τις σκέψεις σας

✥ Κούραση των ματιών

✥ Δεν μπορώ να θυμηθώ ακόμα και όταν προσπάθησα πολύ

✥ Βαρύ κεφάλι

✥ Όταν οι περισσότερες σχέσεις σας είναι online και όχι offline.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο