Associated Press: H Γαλλία ζει τη μεγαλύτερη ξηρασία στην ιστορία της
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Ένα νέο κύμα ξηρασίας σαρώνει τη Γαλλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς και την Κυβέρνηση της Χώρας, πρόκειται για τη πιο σοβαρή ξηρασία που βιώνει η ιστορική και μεγάλη Χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την εξάρτηση και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν προειδοποίησε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει την «πιο σοβαρή ξηρασία» που έχει καταγραφεί ποτέ και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μιας κυβερνητικής μονάδας κρίσεων. Πολλές περιοχές στη Γαλλία διέρχονται μια «ιστορική κατάσταση» καθώς η χώρα υπομένει τον τρίτο καύσωνα αυτό το καλοκαίρι. «Η εξαιρετική ξηρασία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στερεί νερό από πολλούς δήμους και είναι μια τραγωδία για τους αγρότες μας, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρωθυπουργού.
Επιπλέον, οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η ζέστη, που αυξάνει την εξάτμιση και τις ανάγκες σε νερό, θα μπορούσε να συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, κάνοντας πιθανώς την κατάσταση ακόμη πιο ανησυχητική. Η κυβερνητική μονάδα κρίσης, από την πλευρά της, θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της κατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και θα συντονίζει μέτρα, όπως είναι η μεταφορά πόσιμου νερού σε ορισμένα μέρη.
Επίσης, θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην παραγωγή ενέργειας, τις υποδομές μεταφορών και τη γεωργία της Γαλλίας.
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF (αντίστοιχο της δικής μας ΔΕΗ) δήλωσε ότι θα έπρεπε να μειώσει προσωρινά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο από τους πυρηνικούς σταθμούς της, διότι χρησιμοποιούν το νερό του ποταμού για την ψύξη των αντιδραστήρων.
Μετά από ένα μεγάλο κύμα καύσωνα του 2003, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας έθεσε όρια θερμοκρασίας στους 28 βαθμούς Κελσίου (=82 βαθμούς Φαρενάιτ) για τα ποτάμια, πέρα από τα οποία οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υποχρεούνται να μειώσουν την παραγωγή τους για να μην κάνουν το νερό ακόμα πιο ζεστό και για να παραμείνει διατηρήσιμο το περιβάλλον. Οι προσωρινές εξαιρέσεις επιτρέπουν σε ορισμένα φυτά να αυξήσουν αυτό το όριο κατά μερικούς βαθμούς κατά τη διάρκεια «εξαιρετικών καταστάσεων».
Πρέπει να επισημανθεί ότι η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας, δηλαδή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η Γαλλία έχει πάνω από 62 περιοχές με περιορισμούς στη χρήση του νερού λόγω της έλλειψης βροχής. Ανάλογα με τις τοπικές καταστάσεις, οι περιορισμοί εκτείνονται από τις απαγορεύσεις άρδευσης κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας έως τη χρήση νερού μόνο για τον πληθυσμό, τα ζώα και τη διατήρηση των υδρόβιων ειδών στη ζωή.
Ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Κριστόφ Μπεσύ, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοανατολική Γαλλία ότι περισσότεροι από 100 δήμοι δεν μπορούν πλέον να παρέχουν πόσιμο νερό στη βρύση και πρέπει να τροφοδοτούνται με φορτηγά. «Όσο χειρότερη είναι η κατάσταση, τόσο περισσότερο δίνουμε προτεραιότητα στο πόσιμο νερό σε σύγκριση με άλλες χρήσεις», είπε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας