Πετρέλαιο: Στροφή 180 μοιρών η Γερμανία – Ψάχνει τρόπους για αλλαγή ενέργειας
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay
Από τη στιγμή που η Γερμανία θα έχει μειωμένη ροή του φυσικού αερίου ελέω της διακοπής του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και γι’ αυτό είναι έτοιμη να κάνει στροφή στο πετρέλαιο, αλλά αυτό δε θα γίνει αναίμακτα. Παρόλο που η τιμή του αργού έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια από τα μέσα Φεβρουαρίου, δε σημαίνει πως θα το πληρώσει φθηνά.
Ήδη, το Βερολίνο ενθαρρύνει σιωπηρώς τη στροφή προς το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου έχουν απολέσει τα κέρδη που αποκόμισαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος, εξαιτίας των επιτοκιακών αυξήσεων και των ανησυχιών για ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Wiegand-Glas που παράγει γυάλινα μπουκάλια και η οποία έχει ήδη λάβει έγκριση για να αρχίσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης αντί για φυσικό αέριο, με τις αρμόδιες μάλιστα για το περιβάλλον αρχές να έχουν μειώσει τη γραφειοκρατία προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, κάλεσε το Βερολίνο να επισπεύσει τα μέτρα εξοικονόμησης και προειδοποίησε πως επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν μετάβαση από το αέριο στο πετρέλαιο αντιμετωπίζουν προσκόμματα και καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον Ρούσβουρμ, θα χρειαστούν μέτρα όπως η αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που λειτουργούν με την καύση αερίου με εργοστάσια που καίνε άνθρακα.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο έχει ήδη μειωθεί χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη γερμανική βιομηχανία υποχώρησε 24% τον Ιούλιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε οι τιμές φυσικού αερίου ενδεχομένως να μην αυξηθούν όσο φοβούνται, ακόμη και εάν η Ρωσία σταματήσει τις ροές της προς την Ευρώπη, που σημαίνει ότι το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να αυξηθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ πάνω από τα 300 ευρώ ή ακόμη και τα 400 ανά μεγαβατώρα, μπορεί να μην υλοποιηθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας