ΕΣΥ: Πλήρης εκσυγχρονισμός στους ειδικευόμενους – Ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Πολλές και διαφορετικές καινοτομίες, όσο αφορά την εκπαίδευση των ιατρών, από τη στιγμή της αποφοίτησης τους από το πανεπιστήμιο και την απόκτηση ειδικότητας, είναι έτοιμο να φέρει το Υπουργείο Υγείας, με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό, μιας και αναμένεται να αρχίσουν διάφορα έργα και στα ίσα τα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σχέδιο για ανακαίνιση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ και σε συνδυασμό με την πιστοποίηση των γιατρών τους θα εκσυγχρονίσουν το κομβικό αυτό πεδίο της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η απόκτηση της ειδικότητας συνδέεται πλέον και στην Ελλάδα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων σε ιατρικό δυναμικό και βάσει αυτής της διασύνδεσης θα γίνεται πλέον η προκήρυξη των θέσεων των ειδικευόμενων γιατρών στις κλινικές του ΕΣΥ. Στόχος της σημαντικής νομοθετικής παρέμβασης που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είναι να διακοπεί η… άναρχη παραγωγή ειδικευμένων γιατρών που εδώ και χρόνια οδηγεί τους νέους αποφοίτους της Ιατρικής σε λίστες αναμονής, ανεργία και φυγή στο εξωτερικό.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα «φυτώριο» με τους γιατρούς που χρειάζεται το σύστημα υγείας για να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας για τις δικές της ανάγκες. Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική όπως επιβάλλει η εποχή μας και η ανάγκη για διαφάνεια, ενώ στον πυρήνα της βρίσκεται η αξιολόγηση και η επιβράβευση: οι υποψήφιοι με τα περισσότερα τυπικά προσόντα θα προηγούνται στην επιλογή θέσης ιατρικής ειδικότητας.
Η ιατρική εκπαίδευση θα γίνεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με τον νέο Χάρτη Υγείας και θα περιλαμβάνει στην ολοκλήρωσή του συμπλέγματα νοσοκομείων. Δηλαδή ο ειδικευόμενος γιατρός θα εκπαιδεύεται στις συναφείς με την ειδικότητά του κλινικές των μικρών και μεγάλων νοσοκομείων που διασυνδέονται σε κάθε ομάδα.
Τι ισχύει σήμερα
Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρετούν περίπου 6.000 ειδικευόμενοι. Οι θέσεις καθορίζονται μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) με βάση τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου για εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Ιατρικής μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οποιαδήποτε διαθέσιμη ειδικότητα και σε όποιο νοσοκομείο επιθυμούν. Ωστόσο, η πραγματικότητα καταγράφει στρεβλώσεις: για κάποιες κλινικές η αναμονή για θέση ειδικότητας είναι πολυετής και για άλλες δεν υποβάλλεται καμία αίτηση, οπότε οι θέσεις είναι κενές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας