Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η μείωση είναι εμφανής – Πότε περιμένουμε το τέλος στην έξαρση

Κορωνοϊός: Ο κορωνοϊός παραμένει στη ζωή μας και το καλοκαίρι, με τα κρούσματα να είναι μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά να είναι εμφανής η αποκλιμάκωση

Ο κορωνοϊός παραμένει στη ζωή μας και το καλοκαίρι, με τα κρούσματα να είναι μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά να είναι εμφανής η αποκλιμάκωση, τόσο στους διασωληνωμένους, αλλά και στους θανάτους.

Γι’ αυτό το λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook o κ. Μαγιορκίνης η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει ότι:

  • Η μείωση στις διαγνώσεις συνεχίζεται με γρηγορότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα
  • Παρατηρούμε μείωση στους διασωληνωμένους επιβεβαιώνοντας πλήρως στο σενάριο ότι δεν θα βλέπαμε πίεση στο σύστημα υγείας
  • Παρατηρούμε ταυτόχρονα και μείωση των καταγεγραμένων θανάτων με COVID-19, η οποία είναι κυρίως συνάρτηση της μείωσης της διασποράς

«Με βάση αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η κινητική μίας έξαρσης που ξεκίνησε με Rt πάνω από 5 και πιθανώς κινήθηκε αρχικά γύρω στο 6 με 7. Αυτό σημαίνει ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 8 εβδομάδων, λογικά μέχρι τέλος Αυγούστου» προσθέτει ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τρία στοιχεία που δείχνει η προσομοίωση και ίσως δεν έχουν αναφερθεί ξανά:

  1. σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια στην Ελλάδα – δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η υποκαταγραφή πλέον είναι δεδομένη παντού. Υπολογίζουμε ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί με γύρω στα 7 εκατομμύρια μολύνσεις.
  2. σε αυτή την έξαρση περισσότερο από το 60-70% των θανάτων είναι συγκυριακοί (δηλαδή είναι θάνατοι με και όχι από COVID-19, για περισσότερη ανάλυση αυτών των υπολογισμών ανατρέξτε σε προηγούμενο post)
  3. σε αυτή την έξαρση υπήρχε μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία ΜΕ παρά ΛΟΓΩ COVID-19, δηλαδή έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για άλλο λόγο και διαγιγνώσκονταν λόγω του test εισαγωγής

Όσον αφορά, τέλος, τη θνησιμότητα, ο τελευταίος χάρτης του Euromomo επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέχρι και την 29η εβδομάδα (18-24 Ιουλίου). «Παρατηρούμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντική πλεονάζουσα θνησιμότητα όπως η Ισπανία (πολύ υψηλή), η Γαλλία (υψηλή), η Γερμανία (υψηλή), η Πορτογαλία (μέτρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μέτρια). Στην εβδομάδα 30 (24 Ιουλίου-31 Αυγούστου) διαφαίνεται μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν όλα τα στοιχεία» καταλήγει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο