Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Στη δίνη της ξηρασίας η Γηραιά ήπειρος – Δυσοίωνο το μέλλον

Κλιματική αλλαγή: Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Ευρώπη είναι η ξηρασία, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τεράστια θέματα σε νοικοκυριά, αγρότες και κτηνοτρόφους

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Ευρώπη είναι η ξηρασία, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τεράστια θέματα σε νοικοκυριά, αγρότες και κτηνοτρόφους, ακόμη και τις μεταφορές εμπορευμάτων. Παρόλα αυτά το μέλλον είναι δυσοίωνο, μιας και οι προβλέψεις για ξηρότερους χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια, φέρνουν δύσκολη την κατάσταση.

Η πιο σοβαρή ξηρασία της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες πλήττει νοικοκυριά, αγρότες και κτηνοτρόφους, ακόμη και τις μεταφορές εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι ξηρότεροι χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια που τροφοδοτούνται από την παγκόσμια θέρμανση σημαίνουν ότι η έλλειψη νερού θα γίνει «το νέο φυσιολογικό».

Το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι συνθήκες ξηρασίας θα επιδεινωθούν και δυνητικά θα επηρεάσουν το 47% της ηπείρου.

Τα δεδομένα δίνουν μια σαφή και άκρως ανησυχητική εικόνα: Δεν σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις εδώ και σχεδόν δύο μήνες στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τότε που οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες πλήτουν όλη την ήπειρο. Και η ξηρή περίοδος της Ευρώπης αναμένεται να συνεχιστεί σε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών.

Στη συνήθως βροχερή Βρετανία, η κυβέρνηση κήρυξε επίσημα ξηρασία στη νότια και κεντρική Αγγλία την Παρασκευή, εν μέσω ενός από τα πιο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί. Η πηγή του ποταμού Τάμεση στέρεψε, καθώς η Αγγλία έχει εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία θα πρέπει να έχουν «μεγάλη επίγνωση των πιέσεων στους υδάτινους πόρους» και να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση, ανέφερε η υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας.

Οι εταιρείες ύδρευσης θα πρέπει να δράσουν για να μειώσουν τις διαρροές στο δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς και να λάβουν ευρύτερα μέτρα, σύμφωνα με την βρετανική κυβερνητική υπηρεσία.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρείες ύδρευσης στο νότιο τμήμα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο