Κόσμος

Ινδία: Να γίνουμε ένα ανεπτυγμένο έθνος σε 25 χρόνια

Η Ινδία στοχεύει, σύμφωνα με τον Μόντι, να γίνει ένα ανεπτυγμένο έθνος μέσα σε 25 χρόνια, υιοθετώντας στρατηγικές για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής στην ενέργεια, την άμυνα και την ψηφιακή τεχνολογία,

Η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων και της ιδιότυπης ουδετερότητας στο ρωσοουκρανικό πόλεμο θέτει υψηλά τον πήχη των οικονομικών φιλοδοξιών της για τα επόμενα 25 χρόνια, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Ναρέντρα Μόντι, σε ομιλία του, επ’ ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία.

Συγκεκριμένα, η Ινδία στοχεύει, σύμφωνα με τον Μόντι, να γίνει ένα ανεπτυγμένο έθνος μέσα σε 25 χρόνια, υιοθετώντας στρατηγικές για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής στην ενέργεια, την άμυνα και την ψηφιακή τεχνολογία,

Σήμερα, σύμφωνα με την ταξινόμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ινδία ανήκει επί του παρόντος στις οικονομίες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος, δηλαδή στις χώρες των οποίων το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 1.086 και 4.255 δολάρια. Το κατά κεφαλήν εισόδημα χωρών υψηλού εισοδήματος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι 13.205 $ ή περισσότερο.

Η Ινδία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από 7% το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2023, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ινδία θα μπορούσε να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2050, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αν και το κατά κεφαλήν εισόδημα, που σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 2.100 δολάρια, θα μπορούσε να παραμείνει χαμηλό σε σύγκριση με αυτό πολλών χωρών.

Με πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμύρια, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα και να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μέχρι το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η Ινδία υστερεί σε τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη έναντι της Κίνας και η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής του οπλισμού της. Αυτή η οικονομική τεχνολογική και στρατιωτική υστέρηση καθιστούν ιδιότυπη, αν όχι προβληματική, την ουδέτερη στάση, την οποία τηρεί το Δελχί έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η Ινδία επικαλείται το δημόσιο διεθνές δίκαιο για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να παραβλέψει ολόκληρες δεκαετίες διπλωματικής συνεργασίας με τη Μόσχα σε μια σειρά θεμάτων, ούτε να αγνοήσει τη γεωγραφική και οικονομική του θέση που τη φέρνουν πιο κοντά στο Κρεμλίνο και, συνολικότερα, στο υπό συγκρότηση αντιδυτικό μπλοκ δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο