Πολιτισμός

Μια βίλα στην Αντίπαρο χάνεται στο μπλε του Αιγαίου

Μια βίλα στην Αντίπαρο χάνεται στο μπλε του Αιγαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Glow.gr

Πρόκειται για ένα σπίτι που που αποτυπώνει στο έπακρο την κυκλαδίτικη αισθητική, που μετά την ανακαίνισή του, έχει μετατραπεί σ' ένα ultra modern περιβάλλον, ξεχωρίζοντας για τη λειτουργικότητα και τον updated σχεδιασμό του.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Architecture Research Practice μ’ έδρα την Αθήνα, μετρά το ένα εντυπωσιακό design project μετά το άλλο. Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η δουλειά του ξεχωρίζει παγκοσμίως είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει σχεδιαστικά τις κατοικίες στα νησιά, πετυχαίνοντας τον απόλυτο συνδυασμό κλασικού και μοντέρνου. Η απόλυτη πηγή έμπνευσης μέσα από τα έργα αυτών των designers, που μαγνητίζουν τα βλέμματα, κάνοντάς μας να μη χορταίνουμε να θαυμάζουμε.

Μια υποδειγματική της δουλειάς τους αποτελεί μια απίθανη κατοικία στην Αντίπαρο και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα σπίτι που που αποτυπώνει στο έπακρο την κυκλαδίτικη αισθητική, που μετά την ανακαίνισή του, έχει μετατραπεί σ’ ένα ultra modern περιβάλλον, ξεχωρίζοντας για τη λειτουργικότητα και τον updated σχεδιασμό του.

Το κτίσμα προσφέρει απεριόριστη θέα στις γύρω παραλίες του νησιού, με τους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το project να επιλέγουν τη διατήρηση της είδη υπάρχουσας δομής του σπιτιού. Η επιθυμία τους ήταν να παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτη η ομορφιά του, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση και τη ζεστή φιλοξενία του τόπου.

Μάλιστα, το οικόπεδο ατενίζει το προστατευόμενο, λόγω υψηλής αρχαιολογικής αξίας, νησί του Δεσποτικού και το ιερό του Απόλλωνα. Η έντονη κλίση του τοπίου δημιουργεί μια φυσική πλάτη στους ισχυρούς βορινούς ανέμους, ενώ παράλληλα το οικόπεδο βλέπει την δύση του ηλίου.

Το συγκεκριμένο location δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70, αρχικά ως οικισμός του συνεταιρισμού αργυροχρυσοχόων, οπότε και η γη μοιράστηκε σε ίσα οικόπεδα του ενός στρέμματος αγνοώντας τη φυσική τοπογραφία. Το γεγονός αυτό κατέστησε την περιοχή σ’ ένα σπάνιο παράδειγμα «μετά-αγροτικού» Κυκλαδικού προαστίου.

Το έργο πήρε το όνομά του -Square House- από το αίτημα του πελάτη, ο οποίος ζητούσε μια τετράγωνη θερινή κατοικία σε αυτήν την περιορισμένη και ιδιαίτερα όμορφη περιοχή. Παίζοντας με τους κανονισμούς κι εναλλάσσοντας τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, κατάφεραν να επεκτείνουν χωροταξικά και ογκομετρικά το σπίτι πέρα ​​από τα επιτρεπτά του όρια, επιτυγχάνοντας έτσι γεωμετρική σαφήνεια.

Τρεις ανεξάρτητοι τόμοι ακολουθούν την τοπογραφία του οικοπέδου προς την ακτογραμμή σε σχηματισμό σαν χιονοστιβάδα, δημιουργώντας έτσι χώρους για parking, ξενώνα και φυσικά την κύρια κατοικία. Οι εσωτερικοί χώροι πλαισιώνουν την θέα προς το Δεσποτικό, ενώ οι ανατολικοί και δυτικοί τοίχοι, σαν παρωπίδες, εμποδίζουν την θέαση προς τον υπόλοιπο οικισμό.

Ακόμη, το indoor σκηνικό μοιάζει σαν να γίνεται «ένα» με το outdoor περιβάλλον, και αυτό είναι κάτι που οφείλεται στα μεγάλα ανοίγματα του σπιτιού, καθώς στο τεράστιο μπαλκόνι που λειτουργεί και ως living χώρος. Τα έπιπλα που επιλέχθηκαν είναι λιγοστά, ώστε να διασφαλιστεί η πρακτικότητα και ο απόλυτος μινιμαλισμός από γωνιά σε γωνιά.

Όπως βλέπουμε, το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί όπου κι αν στρέψει κανείς την προσοχή του, τη στιγμή που τα γαλάζια παράθυρα -σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων- χαρίζουν διάσταση και homie χαρακτήρα. Ο φωτισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού κι εξετάστηκε προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως ενοποιεί τις διαφορετικές περιοχές του έργου, δημιουργώντας έναν χώρο διαβίωσης με συνοχή, ενώ ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός, χαρίζει ένα εκπληκτικό ατμοσφαιρικό vibe ακόμα και στην παραμικρή γωνία.

Κάθε λεπτομέρεια της κατοικίας εξυμνεί τη μαγεία του καλοκαιριού και της φύσης – δύο χαρακτηριστικά τα οποία λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για το αρχιτεκτονικό team. Ένα απόλυτα family-friendly περιβάλλον, που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι, κάτι που οφείλεται στο ότι η αρχιτεκτονική ομάδα προτίμησε να κινηθεί περισσότερο με γνώμονα την πρακτικότητα και λιγότερο με βάση τα στοιχεία εντυπωσιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments