Focus

Η Angelina Jolie εφιστά την προσοχή στις Αφγανές γυναίκες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Η Angelina Jolie εφιστά την προσοχή στις Αφγανές γυναίκες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Πηγή Φωτογραφίας: International Rehabilitation Council for Torture Victims- Yes I Do

Η σταρ του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί, η οποία είναι γνωστή για το ανθρωπιστικό της έργο, θέλει ο κόσμος να λάβει γνώση του τι συμβαίνει με τις γυναίκες στο θεοκρατικό κράτος υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ένας χρόνος πέρασε από την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στον σκοταδισμό. Η Angelina Jolie, η οποία δημιούργησε πριν από έναν χρόνο προφίλ στο Instagram μόνο και μόνο για να επικοινωνήσει σε μεγαλύτερο κοινό το τι συνέβαινε στο Αφγανιστάν, για ακόμη μία φορά υπενθυμίζει την κατάσταση που επικρατεί, στην οποία δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΤΙΜΕ, η Jolie ανέφερε τη φρίκη που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εξαιτίας του καταπιεστικού καθεστώτος.

Πιο αναλυτικά, η Jolie θυμάται τη συνάντηση με μία νεαρή πρόσφυγα στη Ρώμη, η οποία ήθελε μόνο λίγους μήνες για να ολοκληρώσει με τις σπουδές της στην ιατρική, υπογραμμίζοντας πως οι μικρότερες αδερφές του κοριτσιού στερήθηκαν την εκπαίδευσή τους.

View this post on Instagram

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

“Μέσα σε μία νύχτα, εκείνες και 14 εκατομμύρια ακόμα Αφγανές γυναίκες και κορίτσια έχασαν το δικαίωμά τους να πάνε στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, το δικαίωμα να εργάζονται και την ελευθερία της κίνησης”, έγραψε η ηθοποιός στο άρθρο της, αποκαλώντας την πρόοδο των Αφγανών γυναικών τις τελευταίες δύο δεκαετίες ένα λαμπερό φως μέσα στα χρόνια της συνεχούς βίας που εντέλει ανατράπηκε με απίστευτη ταχύτητα.

Παράλληλα, η Jolie αφού εκθείασε τις γυναίκες του Αφγανιστάν για τη δύναμή τους και την αντοχή τους, έδωσε λεπτομέρειες για την τωρινή μεταχείρισή τους από το καθεστώς που περιλαμβάνει δημόσιους ξυλοδαρμούς, πολιτικές φυλακίσεις, απαγωγές και υποχρεωτικούς γάμους με αρχηγούς Ταλιμπάν.

Φυσικά, δεν δίστασε να κάνει κριτική στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, αποκαλώντας την κίνηση αυτή ως το χειρότερο πιθανό βήμα. “Έχουν υπάρξει διάφορα κεφάλαια στην ιστορία του Αφγανιστάν και πολλές σκοτεινές στιγμές. Αυτό ήταν αναμφίβολα μία από αυτές. Όμως είμαι σίγουρη πως δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο. Το όνειρό ενός πλουραλιστικού, ανοιχτού Αφγανιστάν που είναι χτισμένο πάνω σε ίσες προσπάθειες και ελεύθερες φωνές των ανθρώπων του μπορεί να φαίνεται – και να είναι στην πραγματικότητα – μία μακρινή ελπίδα. Όμως γνωρίζω πως είναι πιθανό. Αυτό δεν τελειώνει εδώ”, ανέφερε η Jolie στο κείμενό της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments